Pages

Tuesday, December 17, 2013

Putus Cinta

kalau you all tengok meja i sekarang ni, mesti ada rasa nak bagi pelempang 2 3 das ke sebab haru birunya meja i ni tak dapat disangkal lagi. haha...maaflah, bukan sengaja i bagi sepah. minggu ni exam week. pastu ada department yang itu (malas nak sebut) boleh pass2 kerja. i is very the malas nak gaduh. Allah itu kan ada. jadinya, kita biarlah Allah yang balas setiap perbuatan buruk baik kita. senang cerita. so, meja agak kucar kacir dengan exam papers yang belum marking lagi. haihh....

so anyway, tadi tengah hari pass barang kat my parents. well, kitorang kan nomad, jadinya kunci rumah orang pun kitorang boleh bawak balik. ha ha ha.... perasan sangat rumah sendiri ada auto-gated. ermm....maybe ini hint nak bagitau suh kitorang beli rumah ada auto-gated. hikhik...

masa tengah lunch-lunch tu, eh jap....kitorang makan kat kedai ikan bakar kampung bahru. perghh...sedap giler. rm8.70 seekor ikan cencaru tapi bapak besar. okay lah kan. lagipun mama belanje, takde hal lah. ha ha ha. jahat sangat perangai macam ni yer. so mama pun bukak cerita pasal ada saudara jauh kitorang ni nak putus tunang.

selalu dengar lelaki yang nak putus kan tunang kan? tapi ni terbalik, perempuan ni yang nak putuskan tunang. the problem is, we dont mind kalau the girl nak putuskan tunang, tapi the girl is changing totally in and out. dari seorang yang sangat sopan santun (she's like a model, fair, tall, bright), jadi orang yang sangat kurang ajar. she even call names to the tunang. terbeliak bijik mata i, because i know she is not like that.

her fiancee and parents datang rumah pujuk2 sambil nangis because he loves her so much. 8 years of relationship, ingat senang nak lupe and fall for another girl, just like that?? ermm...i know someone will have the heart to do things like that, but for that moment, why can't you think of the other person who loves you?lelaki tu even cakap to let him marry the girl for one day, in hope to change her.

kesian kan? i dengar ni macam lemah-lemah jantung sebab i kan hopelessly devoted. ha ha ha... so bila ada lelaki yang begitu cintakan girlfriend dia, i macam, "awwwww......i want! i want! ".

apparently, lelaki baru yang hadir dalam hidup my relative tu adalah seorang tua berumur 30. i was like, "what that old man do to u??". ha ha ha... officemate yang baru dia kenal within 6 months. agaknya lelaki tua and lelaki muda ni lain kot cara dia.

maybe:
lelaki tua ; "abang sanggup renangi lautan api untuk mendapatkan cinta mu sayang..."
lelaki muda ; "baby, i love you..."

nampak beza dia? ha ha ha. sukati aku je kan. kalau encik husband tetiba cakap macam lelaki tua tu, you know what will i do? *tarik swimpool besar, isi minyak tanah and sets on fire * "ok sayang....prove to me that you love me...cepatt! cepattt!". tengok mampu ke tak lautan api kau tu. haha...

so now tak tau la camne nak settle benda tu. i dengar di tepian jela. the rest biarlah orang tua yang settle. kite ni?kenalah belajar dari pengalaman. tapi ni ahkak (terus rasa tua) nak share a few things la:

1. memang seronok bila berkawan dengan 'orang baru' when you were already in 8 years of relationship. the love spark between you and your forever boyfriend dah tak macam you kenal 8 tahun dulu, sebab tu you rasa excited bila ada love spark baru (dengan orang baru). but if you could only spare a moment untuk ingat kan balik your-love-spark yang dulu, and the feeling you had when you first learned that you dah jatuh cinta dengan your fiance tu, it was the greatest.

2. orang baru. ragam baru. attitude baru. cara bercakap baru. semua baru. of course takkan sama dengan fiance yang kita dah kenal lama tu. your fiance mungkin kedengaran monotone sahaja bila dah kawan dengan orang baru ni. but trust me, orang baru tu pun akan rasa benda yang sama after 8 years of relationship. prfttt!!

3. rasa jatuh cinta tu adalah perasaan yang sangat sukar digambarkan dengan kata-kata. the only thing yang you nak masa tu is him. nak dia ada dengan kita jer. kita boleh jatuh cinta (suka) banyak kali dengan orang yang berlainan. TAPI. in terms of marriage, diantara semua tu siapa yang boleh standby jaga kita masa sakit, yang akan ada dengan kita despite masa susah dan masa senang. haaa....itulah yang kita kena cari. tak semua orang sanggup berkorban untuk cinta dek. trust me. orang yang betul2 komited dengan cinta dia dan taat dengan suami je boleh buat macam tu. so i rasa fiance you yang dah 8 tahun still dengan you tu, mungkin ada ciri2 tersebut.

4. orang baru lebih hensem, lebih cantik, lebih kurus, lebih hot? beauty will fade. tapi kecantikan dalam macam sopan santun, rajin, hormat orang tua, cakap penuh beradab, disukai ramai, funny, itu semua ciri-ciri yang tak akan hilang, but only to get better through out times.

i, once, was falling in love so hard, that when Allah give His test, that i was supposed to love Him more than i love His creation, that was the moment. tiada apa yang lebih berkuasa dari Dia. jangan sekali2 kita melebih benda lain dari Dia.

scary enough? think wise k sayang?


Friday, December 13, 2013

The Big Bad Wolf

semalam cakap dengan encik husband nak pergi big bad wolf kat the mines dalam kul 4am hari jumaat. sebab yelah kan, kate jumaat tu kerja, so alang2 nak bangun pagi siap tu, teruslah siap nak pergi kerja. then lepas shopping kat mines tu boleh la pergi breakfast same2 n terus pergi kerja.

tapi, macam biasalah, encik husband kan suka macam buat turning point. balik daripada kerja semalam dengan baju batik dia, dengan baju kurung moden berlengas 18 jam pakai, terus dia bawak i pergi big bad wolf. i is suka. sangat. hihi.

alhamdulilah jalan tak jam. eh jam jugak sebab ada accident rupanya kat depan UCSI. katenya lori langgar motorcyclist tengok kat waze. nasib kitorang tak ke cheras, kalau tak memang itu jelah laluan yang ada pun. heee...amek kiri lalu jalan heading to UPM tu. sekejap je dah sampai.

ramai gila orang kat mines. kitorang parking kat sana sebab L1A ade 84 parking lagi. lagi pun nak dinner dulu. ha, citer pasal dinner dah satu hal. sekejap nak makan sushi king, sekejap nak makan mcd, sekejap nak makan kfc. ha pening kan? last2 makan mcd, prosperity dengan mcchicken. dap dap. citer pasal sushi king, dari seorang yang tekak melayu tak makan sushi, i dah jadi penggemar sushi. i is to blame encik husband. he's the one who changed me and he is the one to blame. now, nak dekat 2 kali sebulan makan sushi king. padahal dulu, setahun sekali pun belum tentu i nak jamah. dulu euww euww okay nak makan sushi, and will never be my first or even the 10th choice to be the place for dine in.

even now pun takla makan sangat, lagi2 yang sushi pelik pelik. i makan yang tekak melayu je la. eel2 or salmon tu pikir 10 kali baru la nak jamah. now im a (proud) sushi king member. bayar rm20 dapat cash voucher rm20. sebenarnye free la pun yer registration tu. hihi...valid sampai dec 2014. makan sampai muka jadi cam sushi k. hahahaha...

lepas makan so terus lah pergi big bad wolf plak.

one thing i can say. BEST GILA! untuk kali kedua yang dah perg nii, this second experience yang dah pergi sangat best. rasa choices of book lagi banyak, lebih cheaper, and since this time i nak cari buku baby sophea, sangatlah best pergi children department. hihihi....mula-mula amik buku sampai nak dekat rm200, last-last bila sorting, jadi not more than rm50. hua huahua...

encik husband cakap jangan beli yang susah2 untuk sophea , dia kecik lagi. salah ke i beli math untuk kindergarten? beli flash card yang ada multiply dengan division? salah ke? one could never have enough with just one of set flash card, right? and as mommy , we can never wrong for being cautious and start early, right?

hahaha...

sambil jalan dengan encik husband, sambil pegang-pegang tangan. pastu tertiba nak malu. hahaha....malu okay jalan pegang tangan. padahal dulu masa zaman bercinta (adik-adik jangan ikot please), bukan main. pastu terasa la loving-loving. encik husband pun macam nak mengendeng2 je dengan i. okay perasan sangat ni. hahaha...

lately ni i rasa macam grateful and thankful sangat sebab Allah pertemukan dengan encik husband. sebab entah la. rasa sayang sangat kat dia. i mean, it's very difficult nowadays to find a man who can take care of u nicely. who loves you and your daughter so much.

around 12am camtu baru kitorang heading home.

so now tak sabar nak ajar sophea. hihihi...

Saturday, December 7, 2013

Tips Rambut Gugur Lepas Bersalin

haha.

sampai juga kita kat topik nie. yes yes girls. are you having and facing this problem after you gave birth?? fret not, we were in the same boat!! ha baca tak 'were' di situ?? yer, i guess i already found the solution in reducing the hair loss after giving birth. baca lagi...i'll help you with this issue, insyaAllah.

tak tau la korang perasan ke tak, tapi during pregnancy, rambut kite jadi lion king dan tebal semacam. lepas tu bersinar2 plak. okay, tipu la bersinar2, tu dah macam emas ke diamond ke ape, tapi glowing and flowy sangat. so i is suka. haha.... lepas je bersalin okay lagi. masuk bulan ke empat, mak aih, i am starting to imagine that i have cancer and going to die soon.

encik husband macam tak suka la rambut i sepah2 kat rumah dia. so i cakap, "u ni marah2, ntah2 i ade kanser ke dah nak mati. u jangan, nanti u yang menyesal sebab bising2 kat i...". ha, dramatic enough?? well, encik husband had to go through with me (and my imagination of course) every single day. tahniah. i think he become stronger every day. ha ha ha.

Case Study
Patient : Women / Age 27 / First Time Mother / Gave birth the last 6 months
Hair : Long / Wavy

orait. so, berikutan masalah rambut yang semakin berleluasa, dengan sifat malas nak letak santan ke ape ke kat kulit kepala, i know the only thing yang cause the hair loss is hormon. korang tau kan, hormon masa mengandung dan selepas mengandung adalah berbeza sama sekali?

tengok gambar di bawah:


so anyway, masa kita pregnant and lepas kita gave birth, banyak la vitamin and nutrients yang diguna pakai termasuk lah hormon. kesimpulanya lepas bersalin, we need to eat to gain back that nutrients and also to build and add on all the lost nutrients with good diet.

so, itu je salah satu cara saya untuk regain my lost nutrients, vitamins and hormones. sekarang i still have the hair loss issue, tapi dah kurang, and i can see my baby hair is growing back. well, shouldn't i be happy?

sebenarnye saya main redah and experiment with my own self to know what my body needs. so saya go back to the root; hair loss sebab kurang vitamin untuk rambut hidup balik and untuk kuatkan rambu.

okay, what did i do to have back all my hair?

1. kite kurang hormon kan? sebelum pregnant, memang i makan EPO (evening primrose oil). ni cari jer kat mane2 pharmacy or supermarket, banyak nye ada. dulu i makan sebab terpengaruh dengan akak office, die cakap, kawan dia makan dari zaman 20an, umur dah 35++ pun still nampak 20++. sekali rupenye banyak benefit dia. lagipon EPO ni increase hormon dalam badan perempuan (orang kata EPO tak sesuai untuk pregnant women sebab dia promote hormon anak dara...hormon orang nandong kan lain kan).

2. i minum banyak susu. since kita tau susu ada banyak calcium and magnesium untuk tulang, gigi, kuku semua. sama la macam rambut juga. so minum lah susu banyak2 k.

3. i makan habbatus sauda. well, apa saja makanan yang Rasulullah saw makan, haruslah terbaik untuk umat islam. so, makan lah yer.

4. i basuh rambut dua hari sekali, tapi tengoklah. kalau i exercise haruslah basuh setiap hari. busuk kot.hahaha...

5. ni yang paling penting. sila beli shampu ni. i rasa shampoo dengan tonic dialah yang paling banyak membantu penghasilan baby hair i, and kurangkan hair loss i. tak mahal dalam rm50- rm100 jer.






yer, sila lah beli shampoo ni sebab sangat lah berkesan kat kepala i. hahaha...mula2 i tak perasan sangat baby hair tu, it is just bila line forehead tu makin kurang, i dah puas hati dah. so one day masa i nak sikat2 rambut tu terus macam, "whoahhh....banyak gila baby hair!!!!".

terus menari kegembiraan dalam toilet. tihiii....

i baru pakai satu botol jer, belum habis lagi pun. i pakai tonic 2 kali sehari, itupun kalau ingat.... so far looking so good.

so para mommies out there, jangan risau and stress sangat. setiap masalah ada jalan penyelesaian. yang penting, know your body, jangan stress2 (walaupun husband tu macam menstresskan kita tapi buat tak tau je la k), and try and error.

ok? all the best!!

Wednesday, November 27, 2013

i have no idea but it's a story somehow

i just cant wait for december. sebab december adalah terpaling banyak cutinyer. hihi.... next month i keja selama 8 hari sahaja, dan yang lain adalah waktu berjimba dengan suami dan anak-anak. anak je pon...anak-anak ape nyer...hahaha...

dalam otak dah plan nak buat apa:
- kemas rumah
macam susun baju, pinggan mangkuk.

-buang apa yang patut
i know encik husband will the one yang saaaaaaaaaaaaangat happy when it comes to his-wife-throwing-out-unwanted-things. tapi tu la kan, baby sophea will be with me, so i harap dia boleh main sendiri and tak nangis nak mintak i dukung je all the time.

-masak
lunch time will be definitely a happy time untuk encik husband sebab dia akan balik rumah makan.

-nak jalan-jalan kat shopping centre dekat dengan rumah
a mommy-and-daughter shopping time. pow duit daddy sikit untuk lunch. hihi...

-PD vacation
family vacation. i need those. nak bawak sophea jalan-jalan and main pasir. oh if that the case, i need to buy her some new toys untuk korek2 pasir...

***

i bought some tudung for my mother in law. i hope she loves it (and she must!!haha). lagipun ni i beli tudung from AidiJuma. girl, they have like the best and cheap tudung okay. nanti bila i dah bertudung, my kinda tudung will be from AidiJuma. heeeee...

anyway, dah lama i tak belikan dia something. last time was a handbag untuk raya last year. oh and baju cotton from japan itu ari. oh ade rupenyer. hahaha...

my mother in law, geezz....i tell u, she's the best. i rasa both my mums are different from those makcik-makcik. u know. malas la i nak cakap, but u know la those makcik-makcik. that's why i love them both so much.

and my MIL, she loves my cooking. agaknye la kot. whenever i feel like cooking , i selalu bawakkan dia la makanan i masak tu. and she never complains. and i dengan muka tak malu nyer will ask her, "ma, sedap tak ma? ".

and she will always answer, "okay.". err....that's good enough kan? kang puji2 mesti dia risau anak dia taknak balik rumah makan sebab isteri masak sedap jer. hahaha...i know the feelings. we women mesti ade rasa jeles sikit2. hahaha....

***

kul 10pagi tadi encik husband dah message i. asking about what i'm gonna cook for dinner. boleh? adoi that guy ar. really making my life 'miserable' (in a sweet way though...kikiki). terus i cepat2 google nak masak apa.

so our dinner will be:
roasted chicken. because that is what we have kat dalam fridge.
mashed potato
and some boiled cauliflower and buncis.

ermm.... i really love it when encik husband message me and ask me whether i nak masak apa for lunch or dinner. it makes me feel wanted, and i rasa macam he loves being at home with me, and sophea, and sudi makan masakan air tangan i. i know im not a good cook, but still edible. walaupun i penat because im working, and balik je terus masak, i tak rasa susah pun.

tapi memang penat la lepas masak then kemas lagi. wish i have a robot who does the cleaning. heh.

but anyway, untuk cinta jantung hati i tu, i okay jer. doakan la yer encik husband, that i will be healthy and that i can serve u for as long as u want as i live.

Tuesday, November 26, 2013

Review : Mom and Baby Expo Mid Valley 22-24 Nov 2013

Hi all.

banyak shopping barang baby dah? hee...i did a few shopping spree masa baby expo mid valley nov 2013.so i nak review sikit la ape yang ada masa mom and baby expo nie.

i pergi dua kali. on friday since encik husband balik lambat, so i took the chance untuk pergi killing the time at the mom and baby expo nie. i took the KTM.

*KTM awesome gila service dia. i mean although the waiting time lame dalam 15 minits, tapi train dia mak aih cantek gila. lepas tu abang-abang penjual tiket dah la hensem, uniform smart. i wonder where do they got all those good looking faces untuk jadi konduktor tiket. polis pun tak hot camtu. ok sekian*

ok. so apa yang  ada kat sana:

1. Booth Heinz -
 okay yang ni awesome gila. since baby sophea dah nak masuk 6months, i macam semangat nak bagi dia food. i beli farley rusk (original) RM5.00 sekotak. bila baby puree RM4.00/bottle, tapi beli 4 bottles RM16 jewrr. murah gila. and masa nak bayar tu, aunty kaunter tu bagi free sample baby puree botol besar okay. so total rm19 dapat 5 botol puree dengan sekotak farley rusk.

2. Socks -
 socks murah gila kat kedai nama dia Alpha Trading ke ape. lupe la. sekeping rm3 jer. tapi tak semurah ada satu booth masa kat PWTC aritu, rm1 jer per pair. -_______-

3. Booth Pureen -
macam biasa pureen mesti ada. awesome jugak. memang booth yang paling ditunggu-tunggu. ade baby wipes yang 100pc X 2 pack rm10. baju-baju baby sangat murah. rm7/pc. jumpsuit dalam rm12. ade nappee cream, bottle. oh ade gift set dalam rm35. i beli gift set and baju untuk baby ivy.

4. Stroller
ade booth combi besar, quinny, babyzen. i ade nampak silver cross. maclaren takde. stokke lagi la takde.

5. Carseat
ada banyak carseat. lagi banyak dari booth i pernah pergi dulu. rm199 sampai ribu2 such as maxi cosi. maxi cosi dalam 900++ kot tak ingat la.

6. Toys
ha yang paling best kedai toys banyak sangat. and educational toys and books macam grolier, realkids etc etc ada booth dia. a very good investment untuk future anak-anak kita.

7. kedai baju.
ok baju baby memang murah. dalam rm20 sepasang. dress cantek2 okay. haihhh...

8.booth yang i perasan (tapi tak singgah):

-onebabyworld
 online pun ade ni..

-twins baby
yang berlambat outlet die kat ampang puchong semua ada

- bio-oil

-avent
kalau beli banyak, macam satu set ke ape murah kot.

-bassilic
pacifier die jual dalam rm14-rm18 jer. depend on sizes

-tommee tippee
 booth paling penuh sebab bapak murah harga barang selonggok rm5 -__________-. but managed to get sophea feeding spoon dengan pacifier. tapi hari tu i pergi baby expo small kat ampang point pacifier avent 2 packs tu baru rm23 je kot. kat baby expo ni still rm27. botol and teats pun bapak murah. botol satu rm15 je kot camtu. hello...pureen pun rm12 okay...

-hauck and maclaren
ha ade baru teringat. memang awesome sangat stroller hauck tu. seat liner untuk maclaren rm67 jer kott...nangesss.... dulu rm100.

-fabulous mom
ni online pun ade kan. paling murah nursing bra die la. rm20/pc.

ape lagi eh....

-enfagrow
susu baby and mommy. promo la kot.

-pampers ada dua gerai jer mamypoko dengan drypers.
serious mahal. rasa speedmart or KK lagi murah kot. kitorang dah tau kedai hypermart yang murah untuk susu and pampers sophea so dah tak worry nak cari lagi. pampers diorang jual rm28 M50 and rm32 untuk pack yang M80 camtu.  ha ha tak ingat la packaging dia berapa.

-baby carrier / wearing
banyak boba, pognae, stork, ergo pun ade. kitorang still rasa ergo the best sebab dia structured rasa macam kukuh. safety baby paling utama. ergo murah dalam rm390. makesure original k.

ape lagi ehh...

tu je kot yang ingat. banyak lagi kedai tapi sebab kita fokus on benda yang kita nak cari je kan. hehehe....

kesimpulannya, last mom and baby expo vendors lagi best dari yang ni. sekian.




Hidup Ini Indah?

Cerita payung.

tau tak, we need some major skills masa nak bukak payung? memang. ada macam guidelines on how to open your payung. tekan benda yang macam tersembul and tadaa, terbukak la payung anda. tapi mesti takde sape tau (or tulis dalam guidelines) yang masa nak tekan benda tersembul tu, kite kena tolak payung tu ke atas sikit (upper lift) so that kulit jari kita tak tersepit? ha tak de kan? benda tu kita tau through experience kan? that's why i dulu a lil bit fobia nak bukak tutup payung sebab banyak kali jari tersepit kat situ. -_________- haihh. bodoh sangat. tapi now dah pandai dah...hihi!

***

semalam, masa nak solat isyak, husband was at front, watching berita sambil makan vanilla iceream dalam cup. he offered me the icecream, but i just took a sip and NO for the rest of the icecream. look tempting tapiiii the calorie....haihh, satu jam jog okay. hahaha...i'm a calorie freak. but whatever it's my body (sebenarnya sedih sebab tak dapat makan. husband apa kisah...he looks good all the time despite boncit ke tak. cube kalau kita perempuan boncit ; horror jawapan dia).

anyway, masa i nak solat tu, i looked at our bed, and next to our bed was baby sophea's cot. and on sophea's cot, there's a pair of little red and denim shoe from 'Next'. i bought a few months back, but only managed to pakai her once.

masa i tengah pakai telekung tu, i stared at those bed and cot, and then it crossed my mind. "how on earth did i managed to get where i am now, being married and have a child?". it was so fast that i actually someone's wife, and a mother. so fast that i couldn't remembered the process and the roads to where i am now.

i have a very loving husband, who loves me with all his heart. i know that sebab he literally never leave me alone except masa nak pergi kerja, he loves to kiss me and hold my hand (or my peha...prfttt) whenever he can. and not in a naughty way, mind u. hahahha... and then, with him i have this beautiful baby. adorable and healthy baby are what matter the most.

haihh...i don't know what i have done to be deserve these irreplaceable gifts from Allah. but deep down inside i really bersyukur. not all are lucky like me, though ramai je pun yang lebih baik dari i. but at this moment, i just thanked Allah for everything. betul orang cakap, Allah bagi banyak benda kat kita, kenapa sikit pun kita tak tunduk and ikut apa yang Allah suruh.

***

i alway pray that these happiness will always follow me wherever i go. that my encik husband will always love me (and find me attractive as i grow older he he he), and that he will take care of me and our baby (or perhaps babies...next year ke mane tau...wahhh...hahaha). and that Allah will always love us and forgive us for every sins we did.

gosh, i really love both of my babies.

the feeling of wanting to be with them, and nak sentiasa peluk and ciom diorang all the time, sentiasa ada within me.

life couldn't be better. but insyaAllah getting better and better.

ps: daddy work hard sikit daddy. kitorang nak duk obersea.

Friday, November 22, 2013

Kat Mana Nak Beli Tanglung Kertas Paper Lantern Murah

Hello.

siapa nak mintak i belikan tanglung kertas / paper lantern macam kat bawah ni, sila email saya di efreen2010@gmail.com.

pic source: google.com

Harga adalah seperti di bawah:
 
10" = RM6.00
12" = RM7.00
14" = RM8.00
(tak termasuk postage. COD pun boleh tapi bayar half dulu sebab kang i datang uolss plak takde)
kalau nak mintak i tanyakan size yang lagi besar or lagi kecik pun boleh. sebab i tak sure size ape ade. rasa kalau beli lagi banyak boleh dapat murah kot. bergantung kepada kuantiti.
kaler yang ada adalah seperti dibawah termasuk hitam.

 


so siapa nak mintak tolong saya belikan sila email efreen2010@gmail.com. lagi banyak korang beli,saya mintak cina tu kurangkan.hihihi... stok colour jugak depends on stok supplier tu jugak yer.

kalau ramai order , kira buat batch sekali. murah lagi daripada harga tersebut yer.

TAG:

tanglung kertas murah kl kuala lumpur lantern murah kat mane nak beli lantern murah beli lantern murah kl kuala lumpur




High Chair Ikea

there are so many things to be done this weekend. sebab next week we will be mighty busy with aqiqah and stuff. but before i jump into entah-ape2-kind-of-story, i nak cerita dulu ape i buat for today.

malam tadi i slept at my mother in law's house, well, dah sehari tak jumpe sophea kan, rindu terlampau dah. then macam biasa around 5.30am we woke up, sebab nak balik rumah, and nak siap pergi kerja. selalu pun camtu. then by 6am camtu sampai lah rumah.

sekali encik husband request nak lunch tengah hari kat rumah. so i was like, "urmm...kul 6 pagi kot. tido?". tapi mengenangkan tugas isteri menjaga makan dan pakai suami, dalam keterpaksaan dan kemengantukkan tu, gigih la jugak masak. harap2 dia ingat la, isteri dia ni sanggup berkorban waktu tidur untuk masak dan membahagiakan suami. eceh....

so since ayam dah marinate, agak mudah lah nak masak. so i buat marinated chicken grilled with honey, lepas tu buat sup suun (ni dah berkurun mintak), sambal kicap super pedas, masak nasi, dengan tauhu goreng. hopefully tauhu tu edible lagi la untuk dimakan. siap semua dalam pukul 7am.

ecik husband 3 kali cakap "sedapp nye bauuu...", and siap bukak penutup kuali tu sambil cakap, "tak sabarnye nak makan....". mampu? harapnye sedap la, sebab masak time2 ngantuk kan?? pastu pagi tu dalam kereta i komplen la, "i ngantuk b, habis satu jam waktu tidur i...". hahaha....

pastu dia jawab, " mamak memang bangun kul 6 pun!!". cess...same kan i dengan mamak, mamak tu haruslah...meniaga kan... i pun jawab la.. "i melayuuuuu....". betul ape? nak samekan kita melayu dengan mamak plak.

encik husband diam..... tak lama tu, "mak mak sayang.....bukan mamak!". wakakakaa.... fine!

faham la maksud dia tu. mak mak kena bangun awal, masak, siapkan anak semua. i know its hard but i enjoyed every moment of it. macam haritu kitorang nak pergi penang, bangun kul 6 just nak siapkan barang2 nak letak depan pintu je pon, pastu mandikan sophea and siapkan barang sendiri. kul 8 camtu baru siap ok. 2 jam!! itu anak sorang. bayangkan anak 2 3 ??kikikikiki.... tak terbayang! *supermom*

encik husband cakap nak ajak kawan. masak bodo camtu pun nak ajak kawan. agaknye kalau i masak nasi beriani siap kurma daging dengan pajeri nenas, mau die jemput satu kampung. huahuahua...mungkin juga die tu nak perli i, sebab selalu sangat masak bodo2, ajak kawan baru tau malu sikit. hahaha....whatevers!!

***
 perasan tak entry ni macam excited sikit?? sebab kannn....i belikan sophea benda ni.... jap!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


scroll sikit. jangan malas pleaseee.....hihihi...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

BUMBO seat siap TRAY lagi..... macam makan kat kedai... kikiki...memang berkenan sangat masa jalan2 kat mothercare alamanda tu. tapi mahal plak RM299. tadi survey2 online, dapat murah. alhamdulilah. tak sabar nak letak sophea kat dalam tu. mesti gemok tersangkot tak boleh keluar dia. wahahaha...

weekend ni nak pergi ikea plak. daddy nak belikan sophea high chair. sebab sophea dah nak boleh makan dah next month. ingat nak beli sekali farley rusk tu. suka sangat menggigit.

 ni la high chair baby tu. murah je. dalam rm39 ke rm40 ntah. tapi ni without tray. kalau ade tray dalam rm50 kot. tapi kalau nanti2 korang nak beli tray tu dalam rm10 jer pun. so daddy, yang ni k?? ke daddy nak belikan yang ni.


daddy, nak yang niiii!!tapi yang ni rm200++. kalau daddy dapat bonus boleh la belikan yang ni. nampak stronger sikit la sayang. huauahuahua....

ok lah. got to go. tapi tetiba teringat ayam kat umah tadi...heeeeee....


Thursday, November 21, 2013

perempuan kahwin lambat

hi all.

hari ni nak cakap pasal isu perempuan kahwin lambat. i don't know if considering at age 26 adalah kahwin lambat ke tak, but for me i think by the age 26 u kahwin, still normal. for myself, at the age of 30 kalau tak kahwin lagi and don't have boyfriend- adalah kahwin lambat.

but at the age of 30 and you have a boyfriend, adalah bukan kahwin lambat. boleh bezakan?

honestly said, masa i umur 25 was my target age to get married. and how i want to get married with the love of my life. at 25, i was so stressed because being married at the age of 25 adalah impian, azam, things that i want in my life. bila tak dapat tu, perasaan haru tu memang ada la kan.

but again kita ada tuhan, ade Allah yang dah tuliskan apa yang terbaik untuk kita. and yes, i get married at the age of 26. but bersyukur sangat. if i get married at the age 25, masa tu dengan macam2 perkara berlaku, i dont think both of us can handle it well, macam sekarang.

anyway, just got a few message from two of my friends, yang tak kahwin lagi, and apparently takde boyfriend pun. so dia message i and told me how worried they were bila at this age (27 and 28), they don't have boyfriend. i pun risau. bukan risau diorang tak kahwin, tapi risau diorang akan buat benda yang bukan2, just for the sake of being married.

another story, my friend cakap dia sanggup hidup bermadu and kahwin dengan suami orang sebab dia cakap dia pun berhak untuk bahagia, and that orang bujang semua taknak and permainkan dia. tak ke dia tahu, kebahagian dia atas sakitnya hati dan perasaan perempuan lain tu kan dah jadi dosa. lepas tu tak terfikir ke dia, lelaki yang dia nak kahwin tu ada isteri dan anak2 yang lelaki tu sendiri tak mampu nak sediakan nafkah. so, does it mean kawan i tu nak kahwin just because of sex? talking about being matured here, sex memang important, tapi trust me, sex is not the ONLY important thing in marriage, marriage takes more than just sex life.

so kawan i yang message i tu, dia cakap risau la, takde boyfriend la etc etc. fyi, kawan i ada dua lelaki yang studied abroad, tapi entah lah, myfriend cakap hati dia tak terbukak untuk diorang. kawan i tu dah try to being open book dengan those guys, tapi dia cakap lelaki tu macam taknak.

well again, it's back to how we handle things. ini semua kita tak belajar kat sekolah. this skill we learned through experience. lagi banyak kita jumpe orang, lagi banyak kita bercakap and having conversation dengan orang lain, lagi senang untuk kita being an open book to everybody. confidence tu pun penting.

secondly, janganlah jual mahal. kadang2 lelaki maybe nak cari yang simple and easy going kind of person. tapi kita ni perempuan, ditambah pula dengan expectation from the world nak kita pakai cantik and all that (sebenarnya expectation of the world tu, kita human yang sendiri created, kita sendiri yang rasa nak kena pakai camtu, padahal tak pun), so lelaki a bit rasa macam intimidated and rasa 'tak sepadan' dengan dia, padahal kita suka je lelaki camtu. lelaki yang superior, let them be superior sebab it's in their nature afterall. let them be them. he he he...

the important thing is, percaya dengan kerja tuhan. and at the same time, usaha. usaha untuk perbaiki diri, usaha untuk bercampur dengan orang, usaha untuk ask kawan-kawan kalau ade kawan2 lelaki diorang yang boleh jadi suami sebab kadang2 recommendation dari kawan2 ni bagus jugak, tanya mak ayah pakcik untuk carikan someone reliable untuk jadi suami etc.

tanamkan dalam hati dan niat, "aku nak kahwin sebab nak ramaikan umat Islam, nak melahirkan zuriat yang taat dengan perintah Allah and all that, nak masuk syurga dengan suami...ect etc". selalu kerja-kerja kerana Allah ni, Allah akan makbulkan. kan?

jangan plak niat sebab, "aku nak kahwin sebab kak nab jiran sebelah yang gemok dan buruk tu pun dah kahwin...aku lagi cantik kot...". riak dah tu.

tak pun, "aku nak kahwin sebab semua orang dah kahwin...rasa left out pulak tak kahwin lagi ni..."

tak pun, "aku nak kahwin dengan jefri sebab gf jefri tu aku tak suka...". kacau rumah tangga orang plak lagi tu.

dahlah, jangan la risau. peduli orang kata apa. bukan dia bagi duit kat kita pun. i tau memang susah nak sangkal mulut orang, tapi diri awak, awak lebih tau. kadang2 keinginan nak kahwin tu takde, takde tu takpe tapi jangan menidakkan plak jodoh Allah. lepas tu susah senang kita yang tau. again, jangan peduli kate2 orang. buat ape je yang awak rasa boleh happy kan awak.

kalau kahwin tu salah satu sebab buat awak rasa happy, sila segerakan pencarian. kalau tak jumpe, again mintak tolong kawan2 (please la jangan rasa malu or segan...for what? you tak rugi pape pun..), mintak tolong ibu ayah pakcik makcik.

they too, want the best for you. Insya Allah.





Being A Rajin

kalau nak ikutkan, bulan depan (december), i kerja dalam 5 hari je sebulan. ha ha ha *evil laugh*. why?? sebab i nak habiskan annual leaves i yang bertunggak tu. heee...thats the beauty of working. lagipun cuti i tu i carried forward dari cuti sebelum i kahwin ari tu. pekerja dedikasi kan. so since i dengar ura-ura management kitorang dah nak di take over, baik habiskan if not nanti diorang bukan bayar balik pun. so yes, me, encik husband and sophea kat rumah will be marvelous. sebulan i dapat tengok sophea depan mata i.

semalam sophea was not with us. tapi daddy pulak sakit kepala. so date kitorang nak pergi jogging tergendala la. i though of doing circuit training, tapi alahai malas dah plak. malas malas malas. susah la penyakit camni. nak lose weight tapi malas, ha macam mane.

but alhamdulilah, i rasa i dah lose weight a bit. ha ha ha...sebab i boleh pakai baju lama i.tapi tak boleh cakap la sebab baju lama pun besar sebab lama dulu pun i gemuk jugak. hhahaha...lantak kau la kiah. sebenarnye tak kurus pun pastu self proclaimed. -______________-

***

semalam borak2 dengan encik husband. talking about married couple yang selalu bergaduh. encik husband baca kat mane ntah, dia kate majority couples gaduh sebab benda-benda kecik macam baju letak kat lantai, katil tak berkemas, tak tolong kat rumah etc etc.

i rasa macam terharu bila encik husband cakap, "i tengok kan b, takde satu pun yang kita buat....".

well, sebab i belajar dari dia. encik husband rajin okay kalau compared dengan i. betul la orang cakap, siapa yang kita bergaul, it makes what we are. contoh cam kita di kelilingi mereka yang pandai, eventually kita akan pandai, kawan dengan orang2 yang beriman, beriman la jugak kita nanti. so macam kes i, bergaul dan hidup dengan orang yang rajin, rajin la juga kite ni pun.

since the day i kahwin dengan encik husband, i belajar corak hidup dia. apa dia buat sebelum tidur, and ape dia buat lepas die bangun tidur. so i tengok cara dia and store in my mind how can i please him? by following cara hidup dia.

tu orang kata, suami isteri perangai sama jer. kalau buruk perangai isteri dia macam bini matyo, maknanya suami dia pun sama buruk, tak pandai jaga isteri. sebab tu dalam Islam sendiri pun cakap, isteri tu tanggungjawab suami. apa yang isteri buat reflect suami. so, i AKAN berusaha sehabis baik, supaya orang takkan cakap camtu kat suami i , and that i ni sentiasa membahagiakan suami i.

so, we never throw our clothes on the floor, sebab tu kitorang beli laundry bag dekat Ikea ala rm12 je pun. kitorang beli dua, satu letak dalam bedroom, satu letak kat laundry. ni pun i nak suh encik husband beli bakul laundry so that masa i nak angkat baju dari bedroom ke laundry room takde nak jatuh2 tercicir especially stokin encik husband. -__________-

then encik husband ajar i, towel hang dekat hanger and sangkut kat tempat airy. kalau i rajin i letak kat laundry room, if not letak kat bilik. so bila malam i nak pakai dah kering dah. oh last time before kahwin i tak buat camtu pun. tak la i longgok tepi or letak atas katil, itu pengotor tahap ape dah tu, i sangkut kat rail atau hang belakang pintu tapi susah la nak kering sikit. so lepas kahwin ni pandai2 la kan.

semalam tak pergi jog ingat nak buat circuit, tapi malas, pastu ade suara pensebok kat situ, "basuh toilet pon exercise jugak..". perghhh hahahaha. i dengan toilet ni memang kureng sikit. unless basuh toilet sama2 dengan encik husband okay la. tapi kalau menyendiri tu tidak mungkin la. hahaha...

hari ni tak sure nak jumpa sophea ke nak balik. i rasa nak jumpe sophea la. i missed her so so much. her cheeky smile and kaki dia yang kalau sepak kita tu boleh senak jugak lah. bambam sangat. balik la kan?? anak lebih penting dari segalanya.

Friday, November 15, 2013

Lunch

semalam balik awal. dalam 6.45 dah sampai kat station. tapi encik husband lambat plak. by 7.10 macam tu baru sampai. hrmm...lately ni encik husband teramat lah busy. nak message pun tak boleh. i mean he won't reply, or it takes him one year to reply my message. ha ha ha.... untuk mengelakkan hangin satu badan, i tak la message dia. kang tengah loving2 anje2 dia tak reply itu memang mengundang. mengundang ape? mengundang perasaan amarah. hahahaha... entah ape yang busy sangat. tapi selalu bila dia amik i tu, memang penat la kelihataanye beliau itu.

sampai rumah letak handbag, buga tag jam ape semua letak atas meja terus masuk dapur. heh.. dah nama pun isteri, makan pakai suami kena la jaga kan? semalam i masak daging paprik dengan egg salad sahaja. no rice. well, encik husband yang taknak makan nasi, so i'm okay with it. sedap plak makan egg salad semalam. terus encik husband cakap, "sayang...nanti i belikan u roti wholemeal, salad nanti u bawakkan i sandwich untuk lunch office k?". i senyum je la, dah tentu boleh jer. pastu encik husband cakap lagi, "tapi tak sempat lunch dah habis... hahaha!!". heee....selalu dah macam tu die tu.

encik husband cakap, kat office die banyak staff mat saleh, or european people la macam tu. diorang lunch memang jarang sangat keluar lunch. bukan macam orang malaysia ni. bak kata encik husband "jalan berdendai-dendai ramai2 gi beli makan bungkus dalam plastik merah ade polystrene...". hahaha...lawak gila. pagi2 kalau hantar encik husband kat ofis, ade la ramai2 perempuan jalan berdendai-dendai gi beli breakfast.

soalan encik husband, " diorang tak breakfast kat rumah ke?". i jawab la " tak sempat sayang... mane nak siapkan anak lagi...". kan?

encik husband cakap staff mat saleh tu hanya makan sebiji epal sahaja untuk lunch. sambil makan sambil buat kerja tanga diorang tu. awesome kan??

i kat office memang jarang gila turun beli makan or pegi makan. senang cerita i tak makan ataupun i makan la ape yang ada kat dalam office ni macam biskut ke oats ke. sebab i tak turun makan simply because kena menapak jauh (read:malas), lepas tu kalau makan lauk2 cedok tu, kedai dia...hrm...amat...hrmm..menyedihkan. sekarang dengan ramai orang mati kena kencing tikus, hrmm...i have to think twice.

jauh gila cerita. ha lepas masak paprik dengan egg salad tu, makan, kemas balik pinggan, lepak tengok tv. semalam jogging jugak. tapi keluar agak lambat. dalam 9.40. selalu 9.30 kitorang dah hit the road. oh oh, i sekarang minum herbal tea untuk laxative. sekali semalam sakit perut memulas2 dah macam apa. berlari cari toilet. tapi menyedihkan sampai kat toilet dua kali okay, tetiba je sakit perut tu terus hilang.

so sempat berlari.

semalam dengan kawalan nafas yang betul, and not drinking too much of water masa dinner sebelum tu, i dapat berlari sejauh 3KM tanpa ada perut cramp pun. wuhuuuuu!!!! happy gila okay. walapun ade la dalam 20seconds i stop kejap sebab penat gila, but i continued.

one of the reason because,

"if during workout u want to stop, but want to keep going at the same time, u're doing it right!!"

so itu yang i rasa semalam. encik husband dah kedepan, he never stops. kita mana boleh kalah dengan dia kan (read: he is my pembakar semangat), so i jogged back. man it does feel good. sakit2 la badan. but we felt good this morning somehow. ke tak? hahaha...

***
encik husband cakap, benda yang kitorang buat ni sangat penat. it takes time, effort, energy, and some cost. tapi it all worth it in the end. not only we will look good and feel good, tapi lately ramai sangat relative kitorang yang sakit jantung la, kidney problem la, kena dialisi, pastu ade one of my student father dia kena sakit jantung, strok and eventually died.

scary.

i mean mati memang pasti. kalau sebab mati kerana penyakit, kita dah tak amanah dalam menjaga 'harta' yang Allah pinjamkan kat kita due to what we eat and our lifestyle. kite yang sabotaj diri sendiri kan. eceh...padahal baru pergi jogging sekali je pon. hahaha...its ok. better late than never.

lagipun sekarang medical bills sangat lah mahal.

so one thing to avoid spending too much on medical bills, to have a healthy lifestyle.

malam ni dah tentu tak boleh jog sebab sophea ada. but no worries, we have circuit training.

awesome kan??







Thursday, November 14, 2013

One Month Notice

I got one month notice. NO. it's not about me leaving my job, i love my job although the eagerness for me to stop working is striking me. ha ha ha. "one month notice" is about me going to my big day!! oi, big day ape lagi ni? tunang dah, kahwin dah, beranak pun dah. pasal kerja dah tentu bukan kan? he he he... ala takde la big day, it is just about the graduation of encik husband.

kahkahkah...

graduation encik husband, i pulak semangat lebeyh. hahaha...

yela graduation die best kot. buat kat PICC. graduation i buat kat UiTM dewan canselor tu jer. bukan dewan baru tu pun. graduate pun pakai baju raya tahun lepas jer. ha ha ha.... so sebab tak dapat pakai baju flowy2, i nak pakai la masa konvo encik husband. kikiki...

so within one month ni banyak lah kerja kitorang....he he he


Tuesday, November 12, 2013

A journey

hi all.

sekarang ni me and encik husband tengah semangat nak lose weight. ha ha ha. i can't believe i said this out loud. i love cooking, encik husband loves food. well, i love food too. so in order for us to eat and have whatever food that we like, we MUST work that fat out. fat-turn-into-energy-lose weight. senang kan? ye ye, its easy to say than do. but somehow kena buat jugak.

so whenever sophea is not with us, we took the chance to have a work out day, just the two of us.

so as usual, encik husband akan amik i kat train station dalam pukul 7. then kitorang akan balik, sembahyang, masak, and have our dinner. oh oh, sekarang dinner pon dah berubah makanan dia. selalu i tak masak nasi as per requested by encik husband. kadang2 kesian i kat die, i masak jugak sebab somehow dia akan makan. mau tak kesian, tengah hari lunch makan sandwich yang i bekal kan. memang la die nak diet, tapi extreme to that extend taknak makan nasi. i takpe la, sebab i know my body and i can handle the stress (you know, tak makan nasi boleh buat stress sebab itu staple food kite kot!) quite well.

tapi dia tu. kang tetiba mengamuk tak tentu masal, atau over sensitif over stupid things, i jugak yang kene handle dia kan?? macam semalam, i masak daging satay, kangkung cili padi, telur dadar, sambal belacan, and some ulam timun. memang terliur sebab ade sambal belacan.

i can resist the nasi quite well. lagipun i masak setengah pot nasi saja. selalu satu pot kitorang dua. but since i tak makan nasi, i masak untuk dia jela. padahal awal tu dia cakap dia taknak nasi, tapi kesian okay dengan lauk camtu bagi suami makan.

and encik husband pun makan dengan gembiranya. hehehe...isteri mesti la lagi gembira kan?

then around 9.00pm camtu kitorang dah keluar siap2 nak pergi jog.

tempat yang kitorang ni jog, pergi and patah balik adelah dalam 3km. so masuk this time dah kali kedua ke tiga ntah kitorang dah pergi. first time pergi pancit habis i. second time pergi i dapat cover half. pastu dengan perut cramp nyer. so i hope lepas ni i boleh cover 1 and half which sama dengan dalam 2km macam tu.

but i think i like what we did now. i've got to spend more time with him. itu yang paling penting.

tiring??

sikit, but we had a good sleep after that. hu hu hu..... and most importantly you feel good about yourself kan?

now i miss him. so much.

Friday, November 8, 2013

Stroller Terbaik

oh well, sebab i DAH beli stroller ni, haruslah i cakap terbaik. kalau tak sia2 la daddy beli stroller ni untuk sophea, and yet mommy dia cakap not the best. prftt...ape2 yang kita beli TUJUAN utama adalah untuk keselesaan anak kita. kan?

alright, for myself, i memang recommend sangat sangat stroller from MacLaren, especially yang umbrella folding. yaAllah, practical sangat2 untuk orang yang malas tak suka buang masa bukak-dan-pasang semula parts of the stroller. well, atleast stroller ni sangat practical untuk kitorang.





so ni la stroller kitorang. MacLaren Quest 2012 in Madieval Blue / Scarlet. walaupun at the end, i sebenarnye nak colour merah hitam tu smart gile.

meh kita tengok snapshot pasal features dia:

1. berat hanya 6.1kgs. kalau campur hood dia tu baru 6.4kgs. kitorang pernah pikul stroller ni, and taklah berat.

2. dia ade 5-position seat atau recline position. so dari mendatar hingga menduduk (apakah bahasa?) pun ade. so senang gila. anak nak tidur kita flat kan habis seat dia, kalau anak nak tengok dunia, position kan yang paling tinggi. gile cool!

3. bawah dia ade tempat storage. so kalau nak letak baby carrier pon boleh. selalu kitorang letak ergo carrier dalam tu.

4. belakang seat tu ade bag jugak, actually macam compartments yang memang attached dengan stroller tu. selalu kitorang campak botol baby or handphone dalam tu. senang gile!

5. tau tak stroller ni hanya memerlukan 5-seconds sahaja untuk fold and store?? (i pon baru tau sebab baru baca kat wen mac laren pasal benda ni). i rasa sangat bagus sebab untuk perempuan yang pergi shopping complex sensorang, masa storing stroller la masa yang paling critical. sebab in seconds, macam2 boleh jadi. so jangan expose diri lama sangat, so 5 saat pon penting kot.

6. so sebab dia umbrella folding, senang and muat gila masuk car boot yang kecil and compact macam myvi, viva, kia, ford, yang model kecik la.

7. boleh pakai dari baby lahir sampai 15kg (advisable). tapi ada akak tu die cakap die pakai sampai anak die umur 6 tahun.mungkin anak die kurus kot. hihihi...tapi awesome gila, and sebab itulah kitorang beli stroller ni.

8. paling UTAMA sekali dia ade 5-point harness. ni citer pasal belt die la. so bile kite placing baby tu secure la. bahu die, pinggang die, peha dia. all intact ketat2. takdela melorot ke ape. keselamatan anak la paling utama semestinya.

***


now dalam market dah banyak design macam ni and murah2. serius kalau diputarkan masa pun, i akan tetap pilih MacLaren line, or Maclaren quest ni. sebab harga dia sangat berpatutan dengan features die yang awesome gila. masa i pergi Jepun haritu pun, orang jepun memang banyak pakai stroller MacLaren ni, and Combi, sebab Combi ringan and keluaran Jepun kan. diorang kan very nationalism. hehehe..

so ok. i dah share the best stroller ever. hopefully, in future ada keluaran lain yang lebih murah tapi safety and features paling the bom!! mane tau untuk anak no 2 nanti. amboiiii...

selamat membeli-belah stroller anak anda!

Apa Itu Cinta?

if you ever ask yourself, "what is love?", can u honestly answer it straight away, or do you have to pause a lil while to gather all of your answers? cause i do it a lot, you know, pause to gather all of my answers whenever people ask me. but oh well, people dont ask me (alot) about that, hihi...it is just me who love to ask myself , "hey, what loves mean actually".lagi2 bila bergaduh dengan encik husband....hahaha! it is good sometimes to ask ourselves, macam refresh balik perasaan kita and apa maksud cinta dalam hidup kita sendiri. 'love' cannot be answered in one sentence, because in reality,  'love' takes more than just a sentence to be define.

and remember, setiap orang ada definisi cinta yang tersendiri. it does'nt matter what, as long as it's a good one.

***

honestly, sebelum kahwin, perasaan cinta itu hanyalah nafsu semata. maksudnya macam, nak dia ada dengan kita sentiasa, nak tengok muka dia hari2, nak dengar suara dia hari2. kalau tak dapat tu semua, dapat tengok gambar pun jadi la. well, itu definisi cinta untuk remaja. oh well, i've been through that era ha ha ha so i know how the teenage girls feel.

but now lepas kahwin, cinta yang i ada untuk suami i adalah jauh lebih greater that what i felt for him masa zaman remaja dulu (tak boleh la cakap zaman bercinta sebab sekarang pun bercinta jugak....ha ha ha). betul la orang cakap kalau love tu is undefined.

sebab really susah nak cakap dan susun dengan kata-kata. afterall i'm not a good writer pun. kihkihkih..

***

husband i orang cakap, bukan lelaki romantik la, but maybe romantik in his own way. dia bukan yang kalau i post something on facebook and 'like' for that instant, even worse bila i tanya, "b, u tengok tak status i kat fb?". "tak..". tu je dia jawab. luluh kan hati? padahal status tu untuk dia. tapi i kan bodoh, dah tau nak dia baca hantar la private message, whatsapp ke ape..tapi oh well perempuan, suka la jalan jauh sikit nak bagitau isi hati. ha ha ha...sekali bukan dia perasan pun. padan muka.

kadang2 jealous jugak ada kawan lelaki upload gambar wife and anak2 and stated there "my cinta hati" "nyawa dunia akhirat " la etc etc. tapi tiba2 at one point, "OMG geli la pulak..." sebab hello, obviously la semua sayang bini tapi kadang2 jealous la jugak. ha camtu la kan perasaan perempuan. entah pape kan and unpredictable.

tapi tiba2 i bersyukur plak encik husband tak camtu...ha ha ha that what makes him different from any other man than i've known. kalau tak same la die dengan lelaki lain kan.

***

he wont tell the world how much he loves me. maybe he don't love me?err...i don't know. but i just can pray and hope yang at that moment bila dia terima akad nikah tu, he will loves me for as long as we live.

but then again, after sometimes, only then i realize, being married was not about being happy and mushy2 and all that, but it is more than that.one, marriage is when we accept 'the commitment', a promise to make our other half happy. dalam erti kata lain, kahwin adalah bertujuan untuk membahagiakan orang lain. seronok ke kalau kite je bahagia dan orang lain terseksa. no right? terutama sekali bahagiakan suami i la. lepas tu follow by anak2, mak bapak sedara mare dan sebagainya.

seeing our husbands happy, his family happy, and family kita happy  dengan kehadiran kite, is what matter most. lagi2 bila dah ade sophea ni, we can see how much we are meant for them.

secondly, marriage is about understanding and tolak ansur. marriage is when two people become one. maksudnya, apa sahaja yang berlaku dalam rumah tangga tu, husband and wife la peneraju utama dalam menyelesaikan masalah tersebut. kite jangan harapkan suami je, and suami jangan harapkan isteri je. tak boleh macam tu tau. kalau nak buat perangai macam tu, lebih baik jangan kahwin, kite settle masalah kite sendiri.

tapi obviously dah namanya suami is the king of the house, banyak kata muktamad adalah dari dia. so kita isteri ikut je la. kadang2 kite rasa macam, "eiii bodohnye die nak buat camtu...", tapi trust me, at the end of the day, sebenarnya apa yang suami kita buat tu betul. entah la Allah nak tunjuk ke ape, tapi tibe2 ade perasan macam, "eh???betul jugak kan die buat camtu..". ha ha ha....

tapi having him around the house adelah yang terpenting.

macam i cakap, dia bukan reti tunjuk kasih sayang die kat i. well, maybe ada la a few here and there, tapi tak cukup bagi perempuan pentamak macam i.

maybe dengan cara dia vacuum hall i memalam buta, and vacuum sofa2 i tu menunjukkan dia sayang i, dia taknak isteri die penat2 seret2 vacuum berat tu all around the house.

maybe dengan cara dia lap2 kepala katil kitorang and lap2 tv punye meja tu menunjukkan dia sayang i, dia taknak isteri dia terbongkok2 lap meja sebab isteri dia tak berapa kuat sangat sekarang.

maybe dengan cara dia cuci toilet kitorang tu, menunjukkan dia sayang i, dia taknak isteri dia jatuh dalam toilet ke ape. tapi i nak dia tau i enjoy cuci toilet dengan i walaupun i hanya spray2 air kat wall dengan lantai je and dia buat kerja memberus.

haihhh...

kadang2 i sedih je tengok dia buat semua tu. macam i ni tak mampu pulak nak buat kerja2 tu. memang tak mampu pun sebab penat. hahahaha..... kalau tunggu i buat seminggu sekali, takpun sebulan sekali. mesti u all tak tau kan, i selalu je kena marah kat rumah tu sebab malas. eh bukan malas, suka buat kerja bertangguh. kikiki....

and i banyak main around the house. macam kalau encik husband cakap ape, ade je yang i nak lawan. ade je nak menyampuk. pastu kena marah. duhhh....encik husband tu tak boleh relax langsung, nak serius je. tau la pegawai. kat rumah pun kena pegawai ke??? prffttt!!

ok la. i nak sambung buat entri lain. mood nak update konon. *gelaktutupmulut*


Wednesday, October 30, 2013

2 days with her

dua hari lepas, i cuti. well, annual leave i banyak lagi rupanya (lucky me sebab when we changed management, my unused leave can be carried forward...yeay!). so monday hantar babypie cucuk 5 bulan. cried once, and then she was okay. i mean lepas cucuk, nangis sekali, and lepas tu gelak. i was like, "amboi, pura-pura sangat kan?". prftt...

i think sophea was really enjoying the mother-daughter time. i mean, she'll cry when she can't see me, contohnye i pergi dapur masak ke or pergi toilet wee wee ke. she even cried when i stand up to switch off the fan. prftt.... melampau sangat kan.

but it really melt my heart when once, i lied down next to her, and took out my phone to take our pictures together, she was really enjoying herself taking pictures with me, she smile everytime i took photo of us, she touched my face literally my cheek and mouth when taking pictures. i think she tried to play jokes on me. but she was too cute and her action just took my breath away.

and all the time she'll look at the camera, and alternately looking at me. tsk...she's just being sweet with her mommy, isn't she?

then bila dalam pukul 7pm camtu daddy balik after two days outstation. bukak je pintu, daddy said, "assalammualaikum..." (we've been practicing to wish assalammualaikum everytime she wakes up from sleep, or after a long time didn't see her). and sophea was laughing excitedly to see her daddy.

ok, memang melt away rasanye. both me and husband smile to each other to see her 'intelligent' actions. bila daddy agah2 dia pun, still she laughing excitedly. and she kept looking at her daddy. even masa both of us having our dinner together with sophea on my lap, she kept turning and tossing around to have a good look at her daddy.

my babies. owh...owhh.... *love*

lepas daddy dia balik, usually memang encik husband akan update all his work stories and we will share and update each other about the day. so baby sophea was like diligently listened to whatever things we said and talked about. i tak perasan sangat sebab encik husband yang dokong sophea and i was busy preparing to serve dinner.

but encik husband pointed this out this morning when he sent me to work. " macam semalam la, sophea dengar jer bile kite borak2 semalam...".

we were so obsessed with her, even on our way to work pun boleh scroll her pictures and videos. awww..... overly attached parents. hahaha...

esok only i can amek her at MIL's. cuti dua hari and stayed at home with her is just exciting. really you can't get enough of her. so i guess, when encik husband can give me rm2000+ per month nett, i'll stop working daddy.

promise. hahahaha!

Friday, October 25, 2013

Jeruk Pak Ali Pulau Pinang

you know last time we went to Pulau Pinang to attend encik husband's friend's wedding? yup, and it was so fun! anyway, kalau pergi penang tapi tak beli jeruk adalah bukan "visiting penang". katenye lah.

so we went to Chow Rasta to buy some of the jeruk. usually i bought the one yang ah soh or apek jual, quite cheap there, dalam half kg for rm5 kot camtu. memang murah. but this time around, since encik husband ikot, dia kate beli yang jeruk pak ali.

well, of course jeruk pak ali sangat mahal, kalau compare dengan jeruk yang ah soh or apek jual. but looking at the bright side, jeruk pak ali claimed that diorang punya jeruk lebih healthier and delicious compared to other jeruks. jeruk pak ali jual dalam half kg rm10 kot. where else jeruk chow rasta jual half kg rm5. double the price.

anyway, no doubt memang sedap and tak sakit tekak makan.

that night bila sampai rumah, i was just started to prepare our dinner when suddenly encik husband appear on my back, while holding scissors and a packet of jeruk. jeruk mangga is his favourite.after cutting the packet, encik husband took a sip of the cuka jeruk tu. and when i saw that, i straightly shouted,

 "sayang! janganlah minum air jeruk tu!!"
"kenapeeee...... tak boleh ke? " with his sad face.
"bukan tak boleh....tapi tak elok..."

then he poured the air jeruk dalam sinki. and shouted back,

"sayang! kenapa buang air jeruk tu!!"
"sayang cakap tak boleh minum....."
"memanglah tak boleh minum, tapi you buang kenapa.....?"

and with the bored look on his face, he just went off to the living room, with the packet of jeruk.

***

i mean, com'on! people will understand right, you can't drink the air jeruk, but that doesn't mean you can throw the air jeruk. semua tau kan yang air jeruk tu act as a preservative untuk jeruk tu tahan lama. that's the point jeruk boleh tahan berbulan-bulan.

so now what? we have to finish the jeruk(s) within a month?????!!?? *pengsan*

Wednesday, October 23, 2013

samsung s3 tiba-tiba tak boleh on

is this thing happen to u?well well well, you are not alone in this situation, because you got me! hahaha...perasan sangat. anyway, kalau tiba2 handphone s3 korang tak boleh on, tetiba semalam okay je scroll instagram and now sekarang tak boleh on langsung. bateri habis?try nak charge pun tak keluar icon charging bateri tu kan? tapi LED biru tu menyala. kalau ade yang try switch on pun, ada rasa macam vibrate sekali dua je, lepas tu dah takde vibration kan?

yer, handphone s3 saya pun macam tu la keadaanya, sebelum doctor pronounced 'sudden death' . hahaha....gitu. sudden death yer. bukan manusia je boleh, handphone pun nak jugakkk.

the death
a day before tu, i was with my family having a nice lunch at seoul garden. having s3, i used that as my camera to take all the pictures since my baby sister dah nak fly UK weekend tu. so kitorang went out and have fun, best sebab my small family semua cukup corrum.

due to the excessive used of camera, batery dah flat out. being me ( a mother of one), handphone dah tak jadi priority sangat, so bila batery mati, i just let it sat in my handbag, until that one sweet guy (psttt...encik husband la who else?) akan keluarkan dari handbag and charge kan untuk i. sweet sangat dan being me, amik kesempatan memang suka...hahaha... sebab tau dia akan chargekan, i memang buat dek je dengan handphone s3 tu.

so bila dia charge, i pun okay je la takde check ape. dah one full day ni charge, no icon, lampu LED s3 menyala, tapi still tak boleh on. called encik husband, die datang switched on pun, ade vibrate sekali, lampu LED biru still menyala, but still nothing appears on the s3 screen.

damn, apehal?? risau dah ni. tapi tak risau sangat la. kalau sebelum kahwin, haruslah laju2 beli cari handphone baru (dan yang pasti bukan s3). dah kahwin duk serumah ni dah depan mata, happy je pun takde handphone.

then, malam second day tu pun, tak boleh on. encik husband being a sweet guy, go la google for me the problem. so here was what we found regarding the s3 phone:

" SDS(Sudden Death Syndrome) is a very bad bug which is killing a lot of Galaxy S3′s. But what is this bug and what does it do?Well,everything starts with the memory chip of the Galaxy S3. It it not an well finished chip, so it degrades after some amount of time using the phone.Not every Galaxy S3 has this chip,so download this app to check the version of the chip your Galaxy S3 has.If you have the insane chip then you are in danger, if not,you are safe "
- www.naldotech.com


"SDS or Sudden Death Syndrome commonly affects the Galaxy S3 16GB variant which can cause panic once it happens.
Causes: Flash Memory eMMC chip on the device.
Solution 1: If the device manages to boot up again, install an app called eMMC Brickbug Check to determine if your device is affected.
Solution 2: In case your Galaxy S3 is suffering from it, go straight to the nearest Samsung Support Centre to get it fixed or have it replaced."
 - au.ibtimes.com

Solution
tak tunggu lama. we all sent the phone to the shop in cyberjaya. memang kitorang beli kat situ, and dapat warranty samsung original sebab kitorang beli under dataplan Digi. so that kedai memang promise if anything happen hantar kat dia, or boleh straight pergi kat Digi Service Centre kat Solaris Mont Kiara. kitorang pernah pergi dulu masa kitorang beli Blackberry, scroll die rosak.

i only bought the samsung s3 phone for 5months dah jadi macam ni. so sikit sakit hati la, but im all good now. so siapa yang ada masalah camni, just go to your shop yang u beli s3 tu, or sape yang fall under my case, pergi la Digi service center.

Advice
sebab tu i always advice my friend, not to buy unauthorized phone. sebab kita tak tau dari mana phone tu datang, and we dont have the knowledge to identifiy whether the phone is original, recond, or fake. so, untuk elak daripada dapat phone yang ditipu, belilah from the authorized dealer macam Digi, Maxis, Celcom etc etc depends on ur telco provider la kan. sebab anything, diorang akan ade warranty for the phone and services.

so, i waited almost one month (dan sebulan tu kena still bayar data plan jugak la...komitmen pun kan). so baru dapat semalam, agak teruja jugaklah, sebab amoi tu cakap, samsung tukar the whole screen. i tanya kenapa phone i mati, dia cakap screen problem. so i guess betul jugak sebab encik husband cakap, dia whatsapp and call i, phone i still receive tapi tengok phone takde pape. sobs!

article
according to the article mentioned above, i dah download samsung free apss " eMMC check", alhamdulilah, handphone i contained "sane chip". alhamdulilah. so maybe betullah lah screen problem and not SDS. so better u all download sekarang before hilang semuanya.

* thank you encik husband sebab jadi my knight in shining armor. tolong hantar and amek and cek all that. carikan fon baru untuk i, just to makesure you can call and message me. i owe u so much. i love u and thanks for everything.

Tuesday, October 22, 2013

Terlajak Habis Semuanya

so yesterday was my puasa day. saje puasa sunat dan puasa ganti. tapi orang kate tak boleh sekali kan? takpela, Tuhan tahu. back from the work, encik husband fetch me quite late. kerja macam dia tu pun nak balik lambat. bukan dapat bonus 12 bulan ponnn...hahaha... tapi tu la kite panggil keikhlasan, berkhidmat untuk negara untuk rakyat. sayang, ingat kerja kerna ikhlas. jangan banyak merungut. i baca somewhere, dia cakap Allah kata kalau rezeki yang sedikit tu pun kita merungut, rezeki yang banyak pun kita akan buat benda yang sama. so, semoga murah rezeki, and that rezeki will be showered to me and baby sophea. hehehe.... i want to go London. you know that.... hehehe...

i thought of cooking sambal telur. just simple dish, sebab kitorang berdua je pon kat rumah. prfttt....macam la kalau sophea ade kat rumah boleh makan besar, makan pon tak pandai lagi...hahaha... i siap beli telur kat KKmart area ofis i tu.hahaha.....and bought a small box of cornflakes and fresh milk, untuk sahur esok konon. then, encik husband kept teasing me all the way from my office to putrajaya, asking whether i wanted to have some arabian and iranian cuisine that night.

haihhh.....i really thought we were in this together. you know, diet program. diet program i senang. no rice, no oil, no fat, no sugary drinks. yang lain boleh masuk. ni dah encik husband tetiba ajak makan nasi arab kat cyber kenapa?? kedengkian kan disitu. but, since i was am so determined, i tak makan pun nasi last night. and so do encik husband. tetiba bangga dengan dia sebab dia boleh decline nasi. hello !*waiving* encik husband? no nasi? he must took all the effort and determination to pulled it through. hahahaha..... ended up, we had lamb kebab. one meal, shared by two. tapi air bapak gelas besar sorang satu. tapi kenyang rasa nak muntah.

yang i marah sangat, sampai rumah our next activity is to go for a jog. light jog and then lift some weight. masa tu dah kul 9.00pm. i kemas2 rumah sikit, masuk bilik nampak encik husband tengah meriah2 baring kat katil. and then he said, "sayang....cube you baring kat sini..". i jeling jela, sebab i tau kalau i dah start baring, memang tak bangun nyer dah. sekali betul. dia ajak lagi and then dua2 tertido sampai pagi. dengan kipas terbukak, pintu tak tutup, lampu tak tutup, pintu toilet tak tutup. astagfirullah...tak tau la nak jadi apa kitorang ni. hahahaha...

pastu pagi2 perli i, "semalam sayang jogging ke??". kalau korang , ade rasa nak hempuk dia tak? ade, kan?i pun!! *senyum lebar* musnah harapan i nak add on calories. pfrtttttttt...benci sangat!

anyway, i terbangun kul 2 pagi tu, tutup lampu semua, basuh kain, jemur kain, masukkan pinggan and utensils dalam kabinet, lipat kain sambil tengok "whitehouse down", encik husband dah download kan. awesome gile citer tu. ade channing tatum yang sexy, so, worth watching! in between, i pause kejap and went to check encik husband. switched on the aircond, and selimutkan die, dengan tido tak berbaju. haihh...dia tu bukan boleh. kang pagi2 selsema sejuk sangat la, sakit perut la ape la. so selimutkan lah die ketat2 macam sophea kene bedung, so i pun buat yang sama kat daddy die. kiss him goodnight and went out.

tau2 dah kul 4.30am i pun buat omellete untuk sahur i. makan gosok gigi, kul 5.30am masuk tidur to encik husband. bangun pagi ni 7.30am. hahaha....i bangun awal okay, encik husband tu sebok pelok kedap2 tak bagi bangun. haihh...ofis die dekat 5 minit je pon dari rumah. tapi i pon snuggle balik kat bawah ketiak dia. bukan selalu dapat tidur berdua camni. kalau baby sophea ade, haruslah pelok baby sophea. hahaha...

malam ni katenye nak gi pasar malam. nak borong bahan mentah. yums yums!

Monday, October 21, 2013

People Change, and It's About Time

a few weeks ago i went for my friend's daughter 1st birthday party. whoahh...i passed the stage and phase of attending engagement ceremonies and weddings, and now slipped into attending baby showers and children birthday parties. hikhik..how fast time flies nowadays. motherhood. but i like it. in fact, i love it a lot! as i owned a child now, i love babies more than i can imagine. and when i see posts of babies getting abused or in bad health condition, i will be moody and sad the whole day, and even cry at the office.

sounds like a mother, much? hahaha....yeah yeah....i'm 'cengeng' like that. and i will go pestering my husband, saying "B, how can people be so mean??", "B, kenapa diorang bodoh sangat...sakit la baby tu.." , "sayang....i cried at the office sebab tengok baby kena dera...". and you know what my husband will say?

"that's why i don't watch those kind of videos....". prfffffttttt!! whatever...i don't care!

so anyway, masa kitorang tengah lepak2 makan kat birthday party tu, the abang was talking about not-meeting-his-firends-and-go-lepak thing. he said that, at his age (30), people are no longer go lepak. even the guys were already married (most of them) and they like to spend their times with their kids and families rather than go lepak with friends.heh..

 you know, i believed, that one day, everyone will eventually going through the same thing. just like him, and just like me. you know, went for school, passed high school, entered college, passed college, working world, get married, have kids, our kids getting married, got cucu, and grow old with the one you love *waive at husband*, and die. the last part is PASTI.

don't go crazy by saying, "i'm not going to get married.." or "i'm going to die aloneeee...". hahaha....no you're not! we are human. human basically doing the same thing..err....or common thing. it's either you first or me first. having you-first or me-first is not a competition by the way. but we are human. we compete.

anyway, i just wanna say how bless i am, and how thankful i am to Allah (mostly) sebab jalan yang Dia tuliskan untuk i sangat-sangat sempurna segalanya. i've been to my worst and weakest spot ever in my life that i feel there is no point of me living in this world, but alhamdulilah, Allah Maha Mendengar. and Dia tau apa yang terbaik untuk kita.

that's why i said, Allah is the Most Powerful. Dia bagi kekuatan yang i tak pernah tau i ada. bila i ingat balik that time , i know that i will be strong for whatever come by may. for once, i know Allah ada dengan i. people can't never understand, but i know. i just know it. *smile*

so, i think i'm doing great now. having sophea with me are indeed the most precious best priceless gift i could ever had. and encik husband, i know i can't get a man that as good as him. heee....macam semalam, we we just get back from penang, attending friend's wedding. penat memang penat. balik tu encik husband asked me to cooked. fine, tak kisah pun as i love cooking (pleasing him). so bahan2 pun terhad, i just cooked paprik, telur dadar, that's all. so as i was cooking, he put all his effort to unpack our luggage, sort things back to their places. even the tupperware pun dia dah siap basuh.

bila dia buat camni, kadang2 ada benda yang i nak marah pun tak jadi nak marah. i rasa kalau lelaki lain balik rumah tidur je terus. (if i were a man, a husband, i'll do that....hahahaha). yela kan, lantak lah, dah kerja wife. wife buat la. tapi takkkk....not my husband.

cuma lepas makan nasi paprik tu tambah dua kali, dia terus tidur. i masa tu dah gigil2 lapar jugak, tapi sophea was having hard time to sleep (die memang selalu camtu...nak tidur je ada masalah....hahah), takkan nak pass kat encik husband semata nak makan. tak patut sungguh. so i dodoikan sophea until she fell asleep. tapi 2 minit je lepas i letak dia kat sofa, and tengah suap nasi barang 2 suap camtu, die dah bangun. tangan i ada sambal belacan okay. hahaha....

and from now on (eceh...setiap kali pun camni), i promise to try not to pick a fight with encik husband over small things and silly things. kesian la kat die. dia dah buat macam2 kat i. punnnn nak ajak gaduh lagi. hahaha... i just love them to death. i am.

Wednesday, October 16, 2013

Tounge Tie or Pendek Lidah

Apparently my babygirl was diagnosed (eh boleh guna ke diagnosed ni?haha) with tounge tie, atau orang melayu panggil lidah pendek. tapi dalam bahasa medical term is ankyloglossia.my brother dulu masa dia kecik-kecik pun ade benda ni, and my brother in law pun ade tounge tie but he doesn't go for the procedure sebab dia bukan major sangat pun. he can speak well.

it's all in the gene bebeh, hahaha....anyway, so we were lucky sebab my mother perasan yang sophea was having the same problem macam my brother.

symptom
ade a few things yang sophea buat yang leads to tounge tie. antaranya:
1. bila breastfeed, my nipple will hurt so much and bleeds sebab ade cut. i think mungkin sophea sucked my boobs kuat sangat, atau since she cant hold it with her tounge so dia kemam dengan gusi dia kot.
2. bila menyusu, she can't lick her lips, or to clean her own mouth. so i kena la lap selalu susu dia tu.
3. jarang menangis or menangis ada bunyik tenggelam sikit dan tak nyaring. (but sophea memang jarang nangis but when she cries, OH EM GEE sangat kuat gilerr....hahaha)
4. dia tak boleh keluarkan lidah.

procedure
so, masa first2 kitorang nak check sophea's tounge, we went to Klinik Kesihatan (goverment) sebab masa tu pon sophea's punye check up, dah alang2 tu kan tanya sekali. so it was free.so the doctor said it might be tounge tie, but she asked me to go for specialist sebab dia general doctor sahaja bukan peds (aik,tapi kerja kat klinik ibu dan anak....aaaa camne ni?)

then we went to hospital pusrawi kajang, sebab sophea pernah check up kat situ pasal skin and sunat. so dah ade record, and kitorang tau kat situ dah ade peds, and lagi satu dekat dengan rumah mother in law, so hence. then kat situ the peds, Dr Baizura cakap memang tounge tie, so dia just buat referral letter to pediatrician surgeon. kitorang mintak dia buat dua surat; satu untuk government hospital, and satu lagi private hospital.

then kitorang pergi KPJ Tawakal untuk set up appointment. we met with the famous doctor, Dr Zahrin. but actually we dont have to meet him, sepatutnye kite terus jumpe peds surgeon sebab dah ade referral letter tu. but takpelah, belajar dari kesilapan. then Dr Zahrin referred us to the pediatrician surgeon, Dr Zulkilfli. masa jumpe Dr Zahrin tu pagi, then appointment dengan Dr Zulkifli tu kul 2.30pm. kitorang balik tu kemas2 rumah nak pindah from KL to Putrajaya.

surgery
so kul 2.30pm sampailah kitorang kat klinik Dr Zulkifli. ade 3 orang sebelum kitorang. ingatkan cepat, sekali kul 3.30pm jugaklah masuk.

sophea was placed on the surgery table. the Dr put his two fingers under sophea's tounge to hold it. in just 10seconds, the Dr cut her extra membrane (causes of tounge tie) and so she screamed out loud. hahaha...no anesthetic watsoever. i guess it hurt alot sebab ade bleeding and sophea nangis dah macam apa. i terfikir jugak kenapa Dr tak bagi bius but i guess he knows better.

so to stop the bleeding, i was given a cotton swab to put some pressure on the cut. dalam 30mints camtu, darah stop dah. we were not allowed to give her milk or pacifier so i just pujuk2 dia and dodoikan die tu calm her down.

(mommy was crying sebab tak pernah tengok sophea sakit macam tu...sobs...even mommy can feel your pain sayang....sobs sobs...)

after that, Dr asked to check on sophea again. and she was smiling and giggles at the Dr. prfttt.....

malam tu dia ade fever sikit, maybe sebab badan dia tahan sakit cut tu kan. we gave her some liquid paracetamol, and after a few hours baru dia nak tido. meragam sikit la malam tu. merengek-rengek.

now
sophea was okay. sekarang suka main saliva dia sendiri. prfttt....orang baru dapat lidah katenye...hahaha...

all together, daddy paid dalam rm400++ camtu kot. so not that expensive pun. but lobang jugakklah wallet daddy and lepas tu mommy takleh request nak makan chillis...hahahaha...

***

whatever it is, kitorang bersyukur sangat semua selamat untuk sophea. hopefully dia akan jadi sihat and berjaya in whatever things she do. mommy and daddy just boleh doakan and tunjuk jalan yang baik untuk sophea. but semua terpulang kat sophea macam mana nak jadi orang yang berjaya dalam hidup.

Friday, October 11, 2013

berubah hati

you know the story where my husband says "dunia ini ibarat neraka bagi mukmin.."? yup. now he started around saying, "lelaki beriman tidak akan bagi aurat isteri menjadi tontonan orang lain...". okay now i'm speechless. hahaha....i don't know what to say.i know it is COMPULSORY for us muslim to wear it, but.....yeah, i know we have to but......

ever heard of, "when there's a will, there's a way?". yup. i still dont have the will...not something to be proud of. but i need to be a very good muslim and human being inside and out. i dont want people to look down on me. you know, where you wear tudung, but you bad mouthing people, you talk about other people a lot instead of reciting surah or zikrullah, you go to clubs, you wear tight clothes short shirt where all the bumps and boobies can be seen from far away, you dont pray 5 times a day, you dont feel gratefull for all the things you have now, you watch uncensored things, you think negatively all the time in which we have to 'berprasangka baik' thing etc etc. you know.

i dont like that. i dont like when people wear tudung, but still they have that kind of attitude. i have highly respect for those muslim yang bertudung. men, you've gotta be strong sebab you have to wear tudung and have great attitude. that must be hard. but you did it!you should be proud. unlike me.

to husband,
dont worry. i won't be like this until the end of time. people change, and i will change too, you know, to be a better me, and better us. i need time, and maybe my effort too, to change who i am today. but i like to take a small step rather than changing 360 and do things as above.

but one thing for sure, my love for you will never change.although i selalu garang2 and cari gaduh and merajuk all the time, i still love you. ok daddy?

now i want to eat nasi arab.k bai.


Thursday, October 10, 2013

Lintas

semalam ribut taufan kan? gila scary. tapi i was from my office tu terang jer pon although masa tu dalam kul 7.00pm. gelap tapi angin pun takde. and macam biasa i dalam train harus tidur. he he he. dulu masa tengok akak-akak yang tidur dalam train ni mengape la mereka tidur kan. tak cukup rehat ke kat rumah?

NOW DAH ADE SOPHEA barulah mengetahui.ha ha ha!

actually bukan tidur sebab penat, tapi sebab rasa tu jerr free time yang ade nak tidur. so anyway, tertidurlah saya dalam train, tau2 bila dah keluar tunnel hujan selebat-lebatnyer. cehhhh patut la sedap2 je tidur. hikhik!

abang kite amek kat station, punyelah ramai orang. lepas tu satu lagi tak faham dengan orang yang memandu kereta. KORANG MEMANG TAK BOLEH BAGI JALAN KAT PEJALAN KAKI KE NAK MELINTAS? dah la masa tu hujan lebat, korang dalam kereta kot, TAKKAN BASAH. and sah2 yang jalan kaki tu basah. so bagi la diorang lintas dulu. ni pejalan kaki yang kena tunggu tepi jalan dalam hujan nak bagi orang bawak kereta lalu.

tak faham la dengan manusia yang ada attitude macam ni. tak kisahlah melayu ke cina ke india ke kadazan ke, rasanya agama korang semua ajar kan sifat BELAS KASIHAN sesama makhluk? *geleng2 kepala* so please k, starting from today, please be alert dengan orang sekeliling, especially orang yang 'lemah' dari kita. eg macam kes pejalan kaki dgn pemandu kereta tu tadi la.

***

malam ni dating dengan boyfriend kat hotel. woot woot....eee, tak sabar sangat rasa nyer. ha nampak tak ke eksited an i tu?yela, dah lame tak berdatingan macam ni. tapi kadang2 dating berdua, our topic mainly about sophea. budak kecik demok ciom shedapp tu...he he he.

oh, sophea sekarang dah start to recognized people. so dia dah macam nak and taknak kat orang. aiyoo...difficult la like this. takut die meraung dengan orang. hrmm... how to encounter eh?i know....meet mo re people! socializing! heeee..... ok daddy, dah boleh start bawak sophea jalan2 pergi playground...

eh oklah, nanti sambung borak.

nak prepare exam...daaa!

Tuesday, October 8, 2013

Perasaan Itu

lately ni i selalu tengok gambar masa kitorang kahwin dulu. gambar bersanding, gambar honeymoon, and paling best tengok gambar masa baru pindah rumah. bila tengok gambar kitorang bukak hadiah kahwin, susun dalam almari semua, seronok sangat.

masa tu i cuti lama.
encik husband isnin tu kerja, siap balik kul 11 malam lagi. i was the one who fetched him at the office. boss dia cina tu mesti rasa bersalah sebab let him stayed at this office lambat2 macam tu. hahaha....marriage is not just about *ehem* okay. it is more than that. macam understanding and honesty. walaupun honestly speaking, i memang tak faham kerja encik husband (dan malas tak cuba memahami), and all i think about is myself, and how he should be with me like alllllllllll the time (read: overly attached wife), tapi kadang2 ada la jugak i memahami beliau.

contohnya; let him have the boy's night out.

dalam sebulan or dua bulan sekali i let him go out and have fun. (eh?ade ke?) hahaha. but encik husband sendiri suka kat rumah, palaying around with me. and now bila dah ade sophea lagi la overly attached nyer dia dengan kitorang. i like that. i rasa semua wife pun suka bila husband ade kat rumah.

bukan sebab kitorang fikir ape, it is just, when you have A MAN at home, you rasa secure. you rasa lelaki tu lebih utamakan kita dalam semua benda. bukan kah jadi sesuatu yang dipentingkan itu best?indah? he he he. sebab i rasa macam tu. bila i rasa diri i dipentingkan especially from encik husband, i selalu cakap kat diri i, untuk jadi lebih baik dan terbaik untuk encik husband.

tapi yela, i kan, walaupun kitorang dah kawan almost 10 years, dan dah kawen for more than 1 year, rasa excited menunggu setiap kali dia balik kerja tu macam sesuatu sangat. ha ha ha....i excited gila kot kalau dia nak balik. rasa dia sama macam masa dulu i tunggu die datang amek nak gi dating. teehee...and encik husband, menjadi kebiasaanye die akan call like right 5 minutes before dia sampai rumah. and kadang2 kalau i senyap je tak whatsapp die ke ape, die call or message je tanye kenapa diam.

diam la sebok dukung and ciom sophea. hahaha...

so as a human, biasalah. bila orang buat tu kite tak hargai pun. adela sekali dua dia call i biarkan je (sebenarnye susah nak reach phone bila kat rumah. dukung sophea, remember?haha), but mostly i tak dengar. so kalau tiba2 dia balik je camtu i macam terkejut jugak la. and start cari point like,  "why dont u call first...". "tak message kite pun macam selalu..."

nampak?nampak? nampak tak betapa mengadernya i dengan encik husband?wahahaha...i rasa cukup tempoh sabar dia, memang makan senduk la kot i kan. hahaha...

but i loveeeeeeeeee it bila dia message or call or bila die teringatkan i. tak kisahla i tau ke tak, tapi i buat2 jela die teringatkan i like all the time...hahahaha...

macam tengah hari tadi, dia message i,

"b makan ape tadi syg...".

tibe2 i rasa macam luluh je jantung . sebab ade 'syg' kat belakang tu. it would be a whole lot different kan between,

"b makan ape tadi?" dengan "b makan ape td syg...".

sebab "b makan ape td syg.." rasa macam encik husband cakap dengan penuh kasih sayang.

ha ha ha..... terok sgt ni rasa cinta camni ni laaaaa.....hahahahahaha

Thursday, October 3, 2013

the sweetness

busy busy. tapi sempat je nak update sebab, ni jela tempat luahan rasa. nak share something. walaupun memang la takde respon tapi bila kita baca balik entry tu macam ade orang tanya kita soalan, and kita jawab. so jawapan yang kita dapat tu diguna pakai untuk selesaikan balik masalah. hahahaha....creepyyy...dah la masalah sendiri plak tu. mihmihmih...

sekarang ni macam2 perasaan ade. tapi at this moment i rasa nak sangat balik rumah i sendiri, and do one thing that i enjoy most: sleeping cleaning and cooking...heh! bila i stress or bila i gaduh dengan encik husband, i rather to have my own spot, space, and time by my own, without other people interrupting.

tahukah anda, bila saya mengalami ketegangan suasana dengan lelaki yang paling paling saya cintai, iaitu encik husband, berdiam diri selama beberapa jam (atau hari dan bulan) adalah pendekatan mudah yang saya ambil? wakakaka....haruslah encik husband amat marah dengan situasi ini. gila ape kau duk serumah tak bercakap waima sepatah perkataan pun.

tapi i rasa safe and comfortable living in my own world. heh.. dan tenang obviously.

selalu i senyap i takde fikir pun pasal punca pergaduhan, jauh sekali nak fikir cara nak end off the fight..hahahaha....i selalu macam tak fikir ape pun, and my mind just lingering around. tapi encik husband, kalau dia tak tahan, nanti dia provoke2 , yang mana akan datangkan balik amarah i, dan pergaduhan berlanjutan lagi.

seeeeee??u tak kacau i, i tak kacau u.

tapi in between ade jugak terfikir, "bila la nak baik ni..." "bila laa die nak pujuk aku ni...". tapi takde pun. nanti lama2 entah i pun tak tau nanti baik jugak. i pun tak ingat camne boleh baik.

tapi orang cakap, bila bergaduh ni, jangan ade perasaan MALAS untuk berbaik, dan jangan ade perasaan macam "lantak kau lahh". sebab this is when two hearts become aparts, and we dont want things to get uglier than the fight itself kan?

i boleh berdiam lame2, tapi nanti2 rindu sendiri. hikhik...

bila encik husband jauh2 ni mula la otak ligat fikir bukan2. shoooooohhh syaitan. sebok ajerr...

selalu soalan yang i fikir, "dia ingat tak kat i macam mana i ingat kat die?" "did he missed me as much as i missed him?". well soalan orang perempuan. lelaki bukan tau pun. bukan dia kisah pun kannn...

tapi harap2 nye die rindu la.

hrmmm....cepatlah ahad, tak sabar nak jumpe kekasih hati i ni. entah ape die bawak jajan untuk i. handbag ke? makeup ke?? ehhhhhh.......

Wednesday, October 2, 2013

Lelaki suka perempuan yang macam mana

ramai lagi rupenya yang the same age as I yang belum kahwin lagi. yang takde boyfriend pun ade. no, bukan salah korang. and takde kurangnye korang kalau takde boyfriend. awesome lagi ade la! but truly said, lepas i sekolah, lepas SPM, i already met encik husband and until now i am still with him. alhamdulilah but i dont know what would i do, kalau dia pergi macam tu saja. but yeah, macam mereka yang belum ada teman tu, i guess they ARE strong. apart from that, you all dah terpelihara dari dosa2 maksiat like pergi dating and all that stuff. heh...cool beans kan??

janganlah risau kalau you all dah terasa macam "hello...dah tua apehal aku takde boyfriend lagi ni?". kan Allah dah janjikan setiap yang hidup berpasangan. jadi sampai masanya ade lah. selalu orang kate save the best for last. jadi, jangan putus asa dan berserah kat Allah, kerja Tuhan manelah kite tau kan. ;)

best ke dah kahwin? frankly speaking, memang best, untuk orang yang homey macam i dengan encik husband. agaknye sebab dari kecik kitorang memang dah dibesarkan dengan persekitaran kondusif (ha nampak ayat buku kat situ...ha ha ha), so kitorang lagi rela melepak kat rumah and doing our things rather than go out and doing things that we did not like. mungkin untuk orang yang jenis keluar malam, selalu lepak luar, kahwin akan jadi perkara yang membosankan. mungkin.

tapi Allah, i really love spending time with encik husband (or family back then) kat rumah. kadang weekend tu bangun pagi gila, semata nak kemas rumah, and do some awesome cooking untuk encik husband. rasa macam masuk master chef ha ha ha. dan selalu nye i mesti pass with flying colours...prftttt. dah memang kau je yang masak, haruslah dia makan. hikhik... pastu bila dah petang dalam kul 1 camtu, semua dah bersih dah siap. rasa tenang je. so boleh la golek2 gurau2 kat umah.

no, bukan lah setiap weekend kitorang kat rumah je. sometimes keluar jugak. tapi macam perasaan 'nak keluar' tu jarang ade. and we seldom come up with a question, "keluar jom?". jarang. but i guess im lucky sebab encik husband pun jenis homey. kalau die jenis kaki lepak, mau makan hati berulam jantung...he he he.

so, kawan i ni dulu, ade boyfriend, Germanian. jatuh cinta sungguh la ni. but tetibe mamat German ni tinggalkan dia, and she thought he left her for another girl. turned out, he left her for another guy!! he? left her? for a guy? com'on...hahahahaha.....see, bukan i nak cakap ade boyfriend tu tak bagus, tapi kalau dah jadi camni, tak ke susah? kalau dah bawak kahwin? ha camner?

ni bukan kawan i sorang tau, masuk kes mamat germany ni dah 3 kes. adoi laa...ti hii...

ok, macam biasa nak share tips. tips macam mana nak lelaki suka kat kita. (ha'ah kak jemah...macam la lelaki tu suka sangat kat kau....) ha ha ha....no no, saje nak share. tapi kalau tak suka dah nak buat camne kan.

1. ade orang cakap, lelaki suka perempuan yang nampak sikap keibuan. i rasa bukanlah macam lelaki nampak kite terus,  "that's a mother to my daughter!". dah macam rapist kot. hahaha....i rasa lelaki suka perempuan yang nampak lembut, soft and kind hearted. kite pun tak suka kalau mak kite garang2 kan. so cuba jadi lembut, dari segi percakapan dan perbuatan.

2. lelaki suka orang bagi perhatian kat dia. ha, sama macam perempuan yang suka perhatian (mode:indenial), lelaki pun same jugak. cuba bagi perhatian yang tidak berbelah bagi. macam kita tak suka di madukan, atau dijadikan diantara beberapa pilihan perempuan lain, lelaki pun camtu. let's say kalau you all ade beberapa pilihan pun, tak payah lah nak mention kat semua orang. takut nanti ade orang yang suka menyampai2. dengki katenye.

3. lelaki suka perempuan yang bersih dan terurus. macam baju mestilah bergosok or takde wrinkles2 kalau keluar dating, kuku semua terjaga, bau wangi. sedangkan kite pun geli tengok orang tak terurus, nikan pula lelaki yang memang suka benda cantik jer.

4. lelaki suka perempuan bijak. bijak tu bukan lah bermaksud kena hafal semua equation physics, tau jenis2 cell and tissue dalam badan, ataupun tau the end product of process esterification camtu. means, bila kita bercakap tu, dia tau kite tak bodoh. tapi jangan pula tunjuk pandai. bersederhana saja. hik!

banyak lagi sebenarnye.

tapi yang paling penting BE YOURSELF.

apelah guna nyer berpura2 dan menjadi bukan diri kita untuk bahagiakan orang lain. berapa lama boleh tahan pun? so, be yourself, insyaAllah, ade je yang tengah tengok2 awak dari jauh. tiba masa, datanglah dia kat awak tu.

heee....

ps: seronok plak cinta2 nie....hik...

 
design by suckmylolly.com