Pages

Thursday, November 21, 2013

perempuan kahwin lambat

hi all.

hari ni nak cakap pasal isu perempuan kahwin lambat. i don't know if considering at age 26 adalah kahwin lambat ke tak, but for me i think by the age 26 u kahwin, still normal. for myself, at the age of 30 kalau tak kahwin lagi and don't have boyfriend- adalah kahwin lambat.

but at the age of 30 and you have a boyfriend, adalah bukan kahwin lambat. boleh bezakan?

honestly said, masa i umur 25 was my target age to get married. and how i want to get married with the love of my life. at 25, i was so stressed because being married at the age of 25 adalah impian, azam, things that i want in my life. bila tak dapat tu, perasaan haru tu memang ada la kan.

but again kita ada tuhan, ade Allah yang dah tuliskan apa yang terbaik untuk kita. and yes, i get married at the age of 26. but bersyukur sangat. if i get married at the age 25, masa tu dengan macam2 perkara berlaku, i dont think both of us can handle it well, macam sekarang.

anyway, just got a few message from two of my friends, yang tak kahwin lagi, and apparently takde boyfriend pun. so dia message i and told me how worried they were bila at this age (27 and 28), they don't have boyfriend. i pun risau. bukan risau diorang tak kahwin, tapi risau diorang akan buat benda yang bukan2, just for the sake of being married.

another story, my friend cakap dia sanggup hidup bermadu and kahwin dengan suami orang sebab dia cakap dia pun berhak untuk bahagia, and that orang bujang semua taknak and permainkan dia. tak ke dia tahu, kebahagian dia atas sakitnya hati dan perasaan perempuan lain tu kan dah jadi dosa. lepas tu tak terfikir ke dia, lelaki yang dia nak kahwin tu ada isteri dan anak2 yang lelaki tu sendiri tak mampu nak sediakan nafkah. so, does it mean kawan i tu nak kahwin just because of sex? talking about being matured here, sex memang important, tapi trust me, sex is not the ONLY important thing in marriage, marriage takes more than just sex life.

so kawan i yang message i tu, dia cakap risau la, takde boyfriend la etc etc. fyi, kawan i ada dua lelaki yang studied abroad, tapi entah lah, myfriend cakap hati dia tak terbukak untuk diorang. kawan i tu dah try to being open book dengan those guys, tapi dia cakap lelaki tu macam taknak.

well again, it's back to how we handle things. ini semua kita tak belajar kat sekolah. this skill we learned through experience. lagi banyak kita jumpe orang, lagi banyak kita bercakap and having conversation dengan orang lain, lagi senang untuk kita being an open book to everybody. confidence tu pun penting.

secondly, janganlah jual mahal. kadang2 lelaki maybe nak cari yang simple and easy going kind of person. tapi kita ni perempuan, ditambah pula dengan expectation from the world nak kita pakai cantik and all that (sebenarnya expectation of the world tu, kita human yang sendiri created, kita sendiri yang rasa nak kena pakai camtu, padahal tak pun), so lelaki a bit rasa macam intimidated and rasa 'tak sepadan' dengan dia, padahal kita suka je lelaki camtu. lelaki yang superior, let them be superior sebab it's in their nature afterall. let them be them. he he he...

the important thing is, percaya dengan kerja tuhan. and at the same time, usaha. usaha untuk perbaiki diri, usaha untuk bercampur dengan orang, usaha untuk ask kawan-kawan kalau ade kawan2 lelaki diorang yang boleh jadi suami sebab kadang2 recommendation dari kawan2 ni bagus jugak, tanya mak ayah pakcik untuk carikan someone reliable untuk jadi suami etc.

tanamkan dalam hati dan niat, "aku nak kahwin sebab nak ramaikan umat Islam, nak melahirkan zuriat yang taat dengan perintah Allah and all that, nak masuk syurga dengan suami...ect etc". selalu kerja-kerja kerana Allah ni, Allah akan makbulkan. kan?

jangan plak niat sebab, "aku nak kahwin sebab kak nab jiran sebelah yang gemok dan buruk tu pun dah kahwin...aku lagi cantik kot...". riak dah tu.

tak pun, "aku nak kahwin sebab semua orang dah kahwin...rasa left out pulak tak kahwin lagi ni..."

tak pun, "aku nak kahwin dengan jefri sebab gf jefri tu aku tak suka...". kacau rumah tangga orang plak lagi tu.

dahlah, jangan la risau. peduli orang kata apa. bukan dia bagi duit kat kita pun. i tau memang susah nak sangkal mulut orang, tapi diri awak, awak lebih tau. kadang2 keinginan nak kahwin tu takde, takde tu takpe tapi jangan menidakkan plak jodoh Allah. lepas tu susah senang kita yang tau. again, jangan peduli kate2 orang. buat ape je yang awak rasa boleh happy kan awak.

kalau kahwin tu salah satu sebab buat awak rasa happy, sila segerakan pencarian. kalau tak jumpe, again mintak tolong kawan2 (please la jangan rasa malu or segan...for what? you tak rugi pape pun..), mintak tolong ibu ayah pakcik makcik.

they too, want the best for you. Insya Allah.





2 Kata bijak pandai:

n said...

scary jek kan bila ada some women think that dorang pun berhak untuk bahagia, tapi by sharing dgn org. i mean, bukan nak menidakkan isu lelaki boleh kawin more than 2 atau tidak, tapi for the woman to say that, erm..that's just sad.

as for me, kita tak risau tak kawin2 lagi at such age. mungkin belum lagi, aahhh tapi smoga tidak akan timbul risau tu,ever!;p im a firm believer in Allah's plan, cuma...ada masa tu rasa nak kawin sgt2 disebabkan a reason yg agak kelakar. hoho but nope, bukan sebab takut org mengata ke ape..Alhamdulillah for me, kita tak rasa burdened bila org persoalkan kenapa kita tak kawin lagi :p

thanks for writing about this, this post certainly made me smile :)

Fareenz said...

thanks for reading jugak... glad u like it!

 
design by suckmylolly.com