Pages

Thursday, September 20, 2012

Tak Lelakikah Bila..

Hari tu masa tengah nak masak dinner untuk me and husband makan, husband tengah vacum rumah and sapu. Senyap je dia buat keje. Selalu kalau dia senyap tu dia marah la tu rumah bersepah.
Yer, sebagai isteri (saya) memang utamakan suami dalam segala benda selagi tak salah disisi agama. Kalau ikot rasa hati, I nak siap semua benda tanpa husband suruh.
Makan dah hidang sebelum husband lapar.
Baju dah bergosok sebelum husband cari.
Kasut dah polish sebelum dia pakai.
Rumah dah sapu vacum bagai sebelum dia yang buat.
Toilet bersih sentiasa.
Katil berkemas sebelum dan selepas tido.
Senang kata, suami tinggal makan tido jela (and bagi duit belanja je..tihii).
Memang itu impian saya.
Jangan kata kita ni dijadikan hamba. Jauh sekali orang gaji. Besar pahala dan ganjaran kalau berbakti untuk suami. :)
Tapi...
Kita manusia, dah TIDAK sempurna. Dan kita tidak ada kudrat untuk buat ni semua. Kita (perempuan) kan lemah. I admit that. Kurang force.eh, kurang tenaga kerja.mudah penat. Dan banyak kerja yang kita tak boleh buat semua.
Dan alhamdulilah, husband I sentiasa membantu. Dahla berhabis duit nak sediakan rumah, makan, dan tempat tidur, dah cukup serba sebi especially makan. Lagi help around the house.
Husband cerita malam tu (masa tengah masak), kawan dia (perempuan) tanya, " kau tolong tak wife kau kat umah?". Husband proudly answered, " mestila. Lipat kain, sapu, vacuum, basuh pinggan. Lagi2 bila isteri aku tak larat."
And kawan dia jawab, " sah kau ni dah kena control.."
I was like, "WTF?". Oh wow, kesiannya mentality orang malaysia nie. Oh wow, kesian sangat. :)
Taknak la cakap macam mana keadaan kawan husband dengan suami dia kat rumah sebab I tak tau. I doakan suami dia okay okay saja.
And from that moment, I know that I'm so lucky to have him. Yes I admit, I selalu je buat sepah kat rumah. Or maybe he is too organized? Anyhow, husband selalu membebel pasal rumah bersepah. But although dia suka point out things, dia jugaklah yang membantu around the house. A lot.
But selalu during weekend I la buat semua (if tak penat). And masak special for him for being nice to me the whole week..tihii. So weekend selalu dia (we) jog, makan, tidur. And I do my things.
Entah. I rasa takde salahnya, dan takde kurangnya martabat lelaki kalau dia help around the house. Wife u bukan robot dan bukan orang gaji u, yang u nak being bossy and shove her with all the shits. Kan?
U tolong u lagi dapat pahala. Allah kan suka orang yang rajin, yang menyenangkan hati isteri, yang membahagiakan rumah tangganya. U kan ketua keluarga. U la bimbing kalau isteri u salah.
Tapi isteri jangan amik kesempatan. Ada perempuan macam tu. Dahla bangun lambat, breakfast pun suami buat.
Takpe. Tapi jangan sampai husband pergi ofis, perempuan lain yang bagi makan, siap kan segala. Sendiri mau ingat la yer..hehehee..:)
Dan sebagai perempuan, kita memang kena berlebihkan sikit. Bak kata akak ofis, jangan buat suami ada reason (spt isteri malas) utk dia cari orang lain. Heh.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone
















2 Kata bijak pandai:

Qyla Aqilah said...

Salam Farah,

nice entri...qila nak share kat blog ok??:)

full credited to u....

Fareenz said...

bole je qyla.go ahead..=)

 
design by suckmylolly.com