Pages

Thursday, November 18, 2010

Panduan Menaiki Keretapi Transit (the pandai-way)

Sejak-sejak dah selalu sangat naik train nie, i mula rasa ada beberapa perkara yang orang kita (baca: malaysian) tak patut buat, dan kalau boleh elakkan kalau dan bila naik train.

  1. sebelum beli tiket, tolongggggggggggggggla keluarkan duit sebelum beli tiket nak beratur tu. we don't have time to wait for you to keluarkan duit from your purse okay!lepas dah amek tiket, boleh pulak nak masukkan balik dalam purse yang dia dah simpan awal-awal JUST BEFORE beli tiket. it get pretty annoying bila orang kat bekang dah beratur panjang.
  2. nak masukkan tiket dalam card slot tu, we don't have like 3010 punya teknologi even if you are using touch ' n go. supposely nama dia wait-touch-wait-'n-go. leave at least 3seconds for it/the system to compute the whole thing. gap between you and the person in front of you. just sebab sifat TAK SABAR you tu, semua orang terpaksa change lane beratur, and of course orang yang beratur lane sebelah mesti marah kita potong que dia.
  3. naik escalator tu, kalau nak bersenang lenang, SILA BERDIRI di sebelah kiri. bukan sebelah kanan. i had to like criss cross semata nak cepat. sangat wth okayy.
  4. let people out dulu. kalau kita miss the train, lebih better than dari orang yang tak dapat turun,and kena ambik train lain nak patah balik to the desire station. stupid and pity isn't it?? cepat tak bertempat.
  5. ini paling menyampah sangat. naik train kat kelana jaya, nak turun kat terminal putra. tapi duduk betul-betul depan pintu!!aihh..kang cakap bodoh sombong marah. station kau jauh lagi, duduk kat tengah-tengah train yang takde pintu pun takpe. yang kau bijak sangat block the way orang nak turun naik kenapa?jauh lagi tau tak??
  6. bagila orang mengandung duduk. kau mengandung ke?ke perut besar jadi malas nak berdiri?
  7. kalau bawak beg besar turun dari KLIA ke ape, letak tepi. bukan sejurus selepas kau masuk kat pintu and leave it kat situ. orang belakang nak masuk camne??aihh..otak kat lutut ke, bungkus dalam beg sekali?
  8. wangi-wangi kan sikit diri tu kalau nak public transport.
  9. kalau nak suruh sedara-mara datang ambik, pastikan you are the one who WAIT for your family to come and fetch you. bukan diorang yang TUNGGU and park kat depan tempat teksi. kacau traffic and kacau teksi faham tak? lepas tu dah kena hon pon tak reti gerak. cakap kurang pandai, kereta bawak nak canggih jer.so i am PRETTY SURE kalau kereta semahal itu, otak dan pemikiran sama mahalnya. kalau tak, anggap jela awak tak layak nak pakai kereta mahal-mahal macam tu.

kerja seronok. perjalanan pergi dan pulang agak tak menarikla. berubah la sikit wahai rakyat malaysia. kata asia penuh dengan kelembutan dan adab sopan santun yang tinggi. tapi?? haihh..memalukan.

2 Kata bijak pandai:

shayra hint said...

i super love this entry!

at my place she benci gila those manusia yang yang bayar,
1) hegeh2 keluarkan duit tu dah satu hal
2) astu orang dah queue lama gila kat blakang, barang dah punch, astu baru nak tanya "money changer kat mana?"

wtffffffff giler la.

Fareenz said...

nombor dua memang nak kene duku je..boleh tak tgk duit dulu sebelum beli??

ke dah kaya sgt terus nak beli jer tp tanye money changer mane???

hadoii..annooyed!!

 
design by suckmylolly.com