Pages

Thursday, October 27, 2011

Melaka

Still alone in the office. the whole level takde orang. aman damai. kerja pun boleh buat dengan riangnya. the only problem left is, nak lunch apa nie?. dalam laci-peti-ais-tak-sejuk ni ada oats, nestum, kopi, teh lipton je. breakfast tadi pun dah makan nestum.haih.



lapar-lapar ni teringat cuti deepavali semalam. oh and kelmarin i had this amazing vacation dengan encik tunang. it was my first time ever jalan jauh and lama macam tue. dulu we had been to Ipoh, attending my best friend's wedding. takdela jalan mana just makan domino's dalam kereta heading to Kuala Lumpur.but last tuesday we went to Melaka for jalan-jalan.

the original plan was to go for a picnic kat Port Dickson. and it was supposely to be join with the other two friends, tapi mereka sebok tahap gaban macam ape ntah, so tak jadi join. encik fiance excited dan bersungguh-sungguh ajak getaway from Kuala Lumpur entah apa yang dia anti sangat teehee so we went to Melaka.Pukul 9am dah moved our asses.haha..






AND IT WAS A BLAST!!






i brought french toast and tea for breakfast. he loves it and we ate it during the journey. traffic was okay. lots of cars but mobile. we were wearing the comfortable attires, jeans and t-shirt and we're good to go!

first stop was this Kota A Famosa. seriously cuaca masa ni sangat la panas but windy. so memang rasa laut la sangat. amik gambar pun cantik semacam jer.we had so much fun jalan-jalan and taking pictures.and yes, hilang stress.hee..;)





Melaka sangat cantik, and i don't regret for coming here.and i cherished of all the things left here in Melaka. Then we entered the Museums. Lama gila dah tak pergi. the last time was like 15-20 years ago. so bila dapat masuk balik memang best. out of the 3 museums, i paling suka muzium TLDM. kemas and updated. Masa ni dah panas, peluh2, and yes-LAPAR! so ingat yer, bila kita pegi Melaka, it is a MUST to eat asam pedas. although asam pedas yang mama masak lagi sedap (tak tipu), we just wanna have the 'feel' of eating asam pedas here in Melaka.

Encik tunang bawak lunch kat kedai ni, and serius sedappppppp. sedap macam mama masak. dia makan asam pedas ikan pari, and i amik ikan..erm..erm..was it ikan duri or ikan tenggiri?ahahaha am not sure, but super sedap!and of course takkan tertinggal my kerang rebus.and of course, murah. lunch that day cuma RM26 untuk 2pax.alhamdulilah.


kedai ni located near to Dataran Pahlawan Mall, and next to Melaka Market tu.opposite menara Taming Sari (although menara tu jauh lagi kot..hahaha).

then jalan-jalan dalam mall tu. sejuk dapat aircond.ahahaha...dalam tu ada exhibition Tortura, anjuran Tourism Malaysia. super scary after reading the brochure given. alatan untuk menghukum orang dulu-dulu. sebelum ni i yang beriya merengek-rengek nak masuk, sampai sana senyap terus. encik fiance tanya, " U takut ke?". i dengan hensemnye jawab tak, tapi the truth was, takut jugakla. i tak suka pegang benda-benda yang mati-mati. forensic student tak forensic student, kalau boleh elakkan, i elakkan la. wahahahaha....kantoi beliau dapat tunang penakut. boohoo..

since Port Dickson adalah sejalan nak balik Kuala Lumpur, i nagging lagi cakap nak pegi beach. jawapan encik fiance , "tengoklah, kalau tak hujan..". memang i prayed hard la supaya tak hujan.

and the rain stops!!!!sekejap jela...ehehe...








we went strolling at the beach. we did bring some clothes tapi a bit tired and hari nak hujan. the laut was nice.i love the sound of ombak, i rasa syahdu sangat. and encik fiance as usual making fun of my mellow-emotional-feelings. haihh..he wouldn't understand, so biarlah dia..:)

minum air kelapa and waiting for the (konon) special 100-years laksa-yang-tak-sampai2, we were off to go. balik hujan selebat-lebatnya, and i can't see the car ahead.takut jugak la. boring sebab tak dapat kacau-kacau beliau. malam singgah makan tomyam sedap, hujan-hujan makan benda panas pedas macam tu memang la menarik.



im tired that night and reach home around 9.30pm. but im sure dia lagi tired sebab he was the one driving. he's been good to me all day long. sikit pun tak merungut. sikit pun tak menyakitkan hati, and the best of all,dia...can i keep that to myself?sebab the feeling best sangat and i just want myself to feel it...;)



and he said, "we should do this again next time..". rasa nak pelok-pelok je dia cakap, "YES WE SHOULD!!". tapi macam beriya sangat la pulak kan. so i just give him the cheekiest smile ever. konon macam suka la tu nak pegi lagi. i suggest both of us kumpul duit banyak-banyak and visit the 14 negeri sama-sama, then only we go oversea since we both like jalan-jalan.



so there goes my 1st ever vacation with encik tunang. we never been this far, and i enjoyed every moments and experiences i had with him throughout this journey. im happy as long as i know he loves me. itu je what matters to me. dah banyak sangat of what we've been through. some of it you can't even imagine. and i pun tak tau im this strong.



betulla orang cakap. cinta mengatasi segalanya. and as long as i have the love for him, for as long as i live, i will love him.

P/s: scrumptious!


Picture credit : Google Images

4 Kata bijak pandai:

Esteban Granero said...

anjuran eh, anjuran. ahahahaha!

shayra hint said...

whoaaa nak pergi melaka jugak! initially nak suruh haikel bawak masa birthday haritu, tapi endup dlm pantang kan, kena tunggu next time yg tak tau laaa bila..huhuhu

Fareenz said...

jangan nak dengki sangat bole tak encik esteban?

Fareenz said...

she- abeskan pantang dulu then baru pegi pleaseeee...teehee...pegi dgn suami lg best kott!!!

 
design by suckmylolly.com