Pages

Monday, June 18, 2012

Kari ayam dan sambal belacan

Semalam pergi Tesco, shopping food stuff untuk rumah. So far every week kitorang pergi Tesco or Carefour. Tapi now we prefer pergi Tesco sebab murahh (kot?).

Tapi saturday tu ngelat sebab nak beli ayam untuk mama, kitorang beli excel drinks 3 for rm6. Murah..ha ha ha. En suami kata untuk jogging. Yer, jogging ke laut la katenye.

So balik from Tesco semalam bermula acara siang ikan,ayam dan udang. Ayam dah potong 16 kat Tesco. Murah kot sekilo rm5 je. Pasar borong pun rm4.80 - rm5.80 tengok ar market price. Wahh macam tengok saham. Ahahaha..

So anyway, I decided to cook chicken curry for lunch. Actually semalam kan father's day, so walaupun ayah kat umah, saje je masak sebab teringat beliau.

Tapi en suami mentioned, " I tak suka sangat kari sebenarnya.". Tapi I buat dek, siap jawab, " I masak kari sebab ayah suka kari, especially fish head curry..". Masa tu kat dapur, I tengah siap2kan bahan nak masak, en bf tengah masukkan barang tukangan dalam laci dia.

So in the end, en suami tambah nasi banyak gila and dia cakap sedap! *kembang2idung* proud sebab this is my second time masak curry since 12 tahun yang lalu, masa tu I form 3 belajar masak dalam kelas kemahiran hidup.


#Tips masak kari buat la sekali sambal belacan.arrr memang meletop!

So arini I nak share cara-cara nak masak kari. Saje kalau I tetiba hilang memori ke boleh la refer sini.

Bahan menumis:
1.Bawang merah hiris
2.Bawang putih hiris
3.Halia hiris
4. Bunga lawang, cengkih, buah keras, kulit kayu manis.
5. Minyak
6. Serbuk kari - yang ni I guna serbuk kari alagappas rm0.90

Bahan masak:
1. Ayam - untuk dua orang makan I letak dalam 6 ketul je
2. Santan kotak - I guna ayam brand rm2.10 and guna half box je. Kang pekat sangat
3. Ubi kentang 3 biji potong 4
4. Tomato 2 biji potong 4

Garam
Serbuk perasa - ajinamoto

Cara-cara:
1. Panas kan minyak, dalam 4sudu minyak masak, masukkan bahan-bahan menumis. Bila bawang semua tu dah layu dan naik bau, masukkan serbuk kari. Ha serbuk kari tu bancuh dulu dengan air sampai jadi macam paste. Tumis sampai warna bertukar gelap sedikit.

2. Masukkan ayam dan ubi kentang. Gaul rata dan masak untuk 15 minit.

3. Masukkan santan dan sedikit air. Gaul dan biar mendidih.

4. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masak sampai kentang empuk.

5. Bila ayam dan kentang dah masak, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Tomato jangan masak lama sangat nanti lembik.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

0 Kata bijak pandai:

 
design by suckmylolly.com