semalam balik rumah semangat gila lepas solat maghrib, tukar workout attire,turun bawah tengok mama tengah masak. ada terung masak lemak, sambal ikan bilis. ok i dont eat that, so i went into the fridge and nampak tempe. as true javanese, pergi potong itu tempe and dah lumur dengan kunyit and garam, kasi goreng itu tempe. s.a.n.g.a.t s.e.d.a.p. eh padahal tempe goreng je tapi sebab masa tulis entry ni teringat kesedapan tempe goreng panas semalam terus nak buat excessive writing.
pastu round-round kat dapur nampak pisang yang dah terlebih masak. tanya mama, "ma, can these be used for kek pisang?" then mama jawab, "boleh, tapi kalau cekodok lagi best.." mama suka cekodok sebab benda bergoreng memang la sedap *geleng2 kepala* . so i buang kulit and lenyek the pisang. pesan kat mama jangan buang pisang ni sebab balik gym, i nak buat cake pisang.
so lepas gayut kejap dengan encik tunang yang sakit kaki sebab lari laju-laju sangat kat gym, gedik-gedik sekejap, i asked him to go to sleep sebab nak masak cake. i miss him but i miss baking cake too. so biar dia tido nanti dia bising-bising suruh tido la gemok la ape la. oh my encik tunang lately suka mengomel. ( our lives will be interesting i guess after we get married...oh nooo). around 12am i started preparing all the ingredients.
Bahan-bahan yang kita perlukan:
125g butter / marjerin (im using butter)
125g brown sugar (boleh guna gula pasir biasa sebab nak cut down own sugar calories boleh guna brown sugar)
2 eggs
4 to 5 pieces of banana (kalau boleh yang over riped sebab sedap sikit)
1 tsp vanilla essence
A pinch of salt
2 tbsp cooking oil
125g self raising flour
1 tsp sodium bicarbonate
Chocolate chips (nak letak boleh, tak nak pun xpe)
Cara-cara nak buat paling fun sekali. as for myself, i suka pukul butter and sugar by using hand, jarang la i guna machine. time raya pun selalu pukul pakai tangan sendiri je. lebih feel and rasa biskut or cake kita lebih sedap. penat tu, tak tau la nak clasify macam mane tapi dah bangsa degil nak pukul sendiri kan, so memang takde penggunaan mesin la selalunya kalau i.
firstly, pukul butter and brown sugar sampai kembang. meh ahkak (perghh terus ahkak...) nak bagitau rahsia atau tips membuat cake, or biskut nie. pukul sampai kembang tu, maksudnya warna butter and sugar yang dah bercampur tu jadi warna putih tau.
PUTIH, bukan kuning. PUTIH. so pukul la, or gaul guna machine sampai putih. rasanya kalau guna mesin dalam 5 minit kembang (putih) dah la. kalau guna tangan macam ahkak ni, lama sikit la. tapi feel kot pukul pakai tangan.ehehe...
lepas dah kembang, masukkan telur satu persatu. jangan gelojoh. lepas dah masukkan satu, gaul sampai sebati. lepas tu masukkan satu lagi, gaul lagi sampai sebati. lepas tu gaul dan gaul dan gaul sampai la puas hati.
oh jangan lupe esen vanilla kita tu. campurkan time ni.
HASILNYA??????
TADA!!!!
sedap tak sedap belakang cerita (for my own record, this cake was a success!!semua cakap sedap...*proud*). masa tunggu cake ni bakar around 1.00am, ayah and mama dipaksa bangun untuk rasa. bila diorang cakap sedap *proud* i terus bawak bantal masuk bilik, tido terus. ngantuk nye lahai.
0 Kata bijak pandai:
Post a Comment