Pages

Tuesday, July 30, 2013

Jalan-Jalan ke Jepun #1

Anda nak melancong ke jepun?? nak tau tips-tips mudah jalan-jalan ke jepun? wahhh...macam iklan travel agency plak..hahaha...i'll shre with you guys tips-tips sepanjang perjalanan dari malaysia (KUL) ke jepun (NRT). some easy tips yang i rasa berguna la jugak untuk mereka-mereka yang nak melancong or business trip ke jepun for short period of time.

anyway, for those who know me, it was a prompt decision to followed encik husband on the business trip to japan. actually tak la business pun. but encik husband went to japan to represent the country (oh well...malaysia la..) on green-technology-kinda-thing-i-couldn't-be-bothered-cos-i-want-to-go-shopping.

encik husband got the memo i think 2 weeks before the departure time where's yours truly dalam masa seminggu je kena decide nak ikot ke tak. and the flight ticket was bought 3 days before departure. how cool is that!?erkk...not so cool sebab ended up baju main campak je dalam luggage.

HELLOOOOO!!!!!JEPUNNN KOTTT!!

bukan macam pergi port dickson kalau tinggal barang boleh patah balik kan. but i always do this when i go overseas. #tips1: whenever you go overseas that require your passport and visas, dont worry much on clothing sebab kita boleh beli kat sana, but keep your eyes ultimately on passport/visa/creditcard/cash. ini kalau dah sampai kat airpot narita (jepun) pastu passport cicir kat airport KLIA lepas immigration check, whoishhh....haru hidup! passport tu menunjukkan siapa kita.

so i went there by Malaysian Airlines. one of the reason i pergi pun sebab tiket murah yang amat. tak caya kan pergi jepun boleh dapat murah?? murah...return tiket rm1500. hahahaha...*evillaugh* i rasa travel agency pun tak boleh dapat harga macam tu. com'on people, MAS?rm1500?? kalau tak pergi sila makan kuaci...kikiki... macam mana dapat murah??takde specific tips pun. i tengok online, KUL-NRT rm250, NRT-KUL rm750. gedebak gedebuk tax ape jadah semua jadi rm1500. i booked the flight for one day, esok bayar pakai credit card.

oh citer pasal credit card. dulu i rasa orang yang pakai credit card ni berlagak, mengader-ngader etc etc, bila dah masuk umur 27 ni, baru la faham kegunaan credit card. selain menyelamatkan diri daripada rugi banyak kalau kena rompak dahtu baru withdraw cash rm1500 nak bayar flight tiket (ehhh...sambung citer plak...hahah), credit card sangat membantu bila kat overseas. takkan nak bawak cash rm10000 pergi jepun. jap lagi kena soal bagai kat immigration sana. tak ke masalah? #tips2: sila apply credit card before pergi overseas. kalau boleh, cari credit card yang world wide acceptable, maksudnya satu dunia boleh pakai (provided diorang ada machine accept credit card la..haha...kalau takde nak swipe kat celah mane??kiki). sekarang pun banyak bank credit card diorang boleh pakai world wide. i own satu citibank credit card, and satu lagi cimb credit card. #tips3:owh, jangan lupa activate your credit card before pergi. call je nombor belakang credit card tu. "hello miss, i would like to activate my card for international use. i'll be going to japan.." nanti orang tu tanye balik bape lama pergi and dari hari ape ke hari ape, sebab diorang akan activate penggunaan kad tu on the mention dates sahaja. so kalau ada usage before or after the mention date, kira fraud la. senang kite nak monitor.

ok so make sure weather jepun macam mana, masa i pergi tu bulan july and it was summer. dalam 23 to 34 degrees so panas la. i memang bawak baju nipis2 jer, senang. oh MAS bagi bawak 30kg, so sila sumbat.

orait. siapa yang hantu sushi, boleh la kot bertahan makan sushi kat jepun. i ni memang bukan penggemar sushi, 2 tahun sekali kot makan. hahaha....so i bawak 4 cups of maggi, 2 bungkus maggi perisa ayam satu, perisa kari (wajib!). biskut munchys etc etc dalam 3 bungkus. ini bekalan untuk seminggu, dua orang. oh dengan 2 tin tuna spread ayam brand. settle bab food. not to forget, ini kan prompt decision, i rasa kalau sebulan before fly, mau bawak sambal bilis , sambal raden etc etc. hahaha....tekak melayu + tekak jawa, memang la!

eh anak i nanges la. got to go...nanti i sambung entry lain...stay tuned tau!!!!heee...sayonara!! (eh gelabah giler....hahaha)

Jalan Jalan Ke Jepun #2
Jalan Jalan Ke Jepun #3
Tokyo Metro Line : Tutorial

4 Kata bijak pandai:

hajime shinkai said...

farah...i'm planning on going to japan!help me on itenerary!tqvm.... :p

Fareenz said...

that's great...kalau kau nak tau pape and i dont have the time to to the itenary...sila watsapp aku...kiki

Muhammad Khairuddin Lim said...

nice sharing

Melancong Ke Jepun said...

Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

Sila hubungi melalui :
Website : http://www.melancongkejepun.com/
Facebook : Melancong Ke Jepun
Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
Email : melancongkejepun@gmail.com

 
design by suckmylolly.com