Pages

Tuesday, February 18, 2014

Resepi Pavlova Senang Mudah Cepat Tepat!

yaAllah...sebenarnye senang gila buat pavlova ni weh. dalam satu minggu je, i baked 2 of these lovely pavlovas. gila ahh... bak kata encik husband "potong kaki wehh..". sebab manis sangat. sebenarnye manis boleh dikurangkan, saje je kan kate dessert apehal nak tawar2.

tapi haritu i buat air sirap tawar sebab rasanye dlm minggu tu banyak sangat minum air manis, sekali encik husband cakap masa makan pavlova tu, "air sirap kalau tawar tak jadi la air sirap...". wahhh...mengader sangat tau encik husband ni. cakap nak buat gaduh jer...nasib baik kita sayang dia...hahaha

ok. so korang dah ready dengan pen dan kertas?? macam kak ton, kalau ade resepi berkenan kat internet, snap je pakai phone. nanti kat dapur drag la screen bagi besar...hahaha....

so lets! tapi before that, lagi sekali i want to stress out, BUAT PAVLOVA SANGAT MUDAH!! sampai kene bayar rm12 untuk satu slice pavlova sedangkan kos buat dia tak sampai rm12 pun....

Panaskan oven dulu dalam 120 celcius

Bahan-bahan
6 biji telur putih (sila asing telur kuning tu, nak telur putih saja. makesure takde telur kuning walau setitik pun. kalau tak pandai asingkan, belajar2 la dulu...hihi)
160g castor sugar (kalau takde selalu i guna gula pasir biasa kisar sekejap dengan blender kecik tu)
1 sudu kecil cuka masakan (ala cuka dalam botol putih tu)
1 sudu kecil vanila esen
1 sudu kecil tepung jagung

Bahan Untuk Hiasan
250ml whip cream
buah-buahan masam macam strawberi, kiwi, blueberries etc etc tempyak tak boleh yer walaupun dia masam dan dari buah-buahan. hahaha

Bahan Bakar
120 degree celcius oven yand dah di pre-heat awal2
baking paper
baking tray

Cara-cara
1. pukul putih telur sehingga jadi berbuih.
2. masukkan castor sugar sedikit demi sedikit selang seli dengan pukulan. masukkan vanila esen.
3. teruskan memukul putih telur dan sugar sampai putih, shiny, dan bila terbalikkan mangkuk mixer tu, dia tak jatuh atas kepala kita.
(i have done these three times just to make sure it was a perfect batter. kalau meleleh ke ape, salah. sila pukul lagi)
4. stop mixer. masukkan cuka dan tepung jagung dan gaul guna spatula / sudip. jangan mix dengan mixer lagi. gaul sudahhh. masa ni da jadi meringue la
5.spread meringue tadi atas baking paper yang dah di letak dalam baking tray. rata kan sedikit. kalau nak buat tinggi, tak payah ratakan sangat. make sure buat macam 'wall' sekeliling meringue tu.
6. bakar selama 1 jam 30 minit pada suhu 120 degree celcius.
7. nak elak meringue patah teruk, bukakn pintu oven dan biarkan sampai room temperature.
8. hiaskan dengan whip cream dan buah-buahan.

makan sejuk2 sedap wehhh...sebab whi cream tu dah keras skit kan. hihihi.... selamat mencuba!

0 Kata bijak pandai:

 
design by suckmylolly.com