Pages

Wednesday, August 26, 2015

Tips Berpantang Mudah Untuk Ibu Moden

hahahaha...

kita ni asal boleh je kan nak pantang. yela, zaman sekarang semua nak mudah, cepat, efficient, tapi yang pasti end result memang power. so kat sini, i just wanted to share what did i do during my berpantang days, it helps me to ease some burden and enjoy my confinement way better than my first pregnancy.

orait. the moment you step out from the hospital, just set in mind, berpantang ini mudah, semudah ABC.

kalau boleh start seawal pagi yang boleh. dalam pukul 5am? maybe masa ni hari pertama tukang urut datang. selalu tukang urut cakap tak yah mandi dulu, yela kan dia nak urut pakai minyak, so takkan sampai dua kali nak mandi pagi tu. just basuh muka and gosok gigi, tukar la pad. pastu  pam susu.sesambil tunggu kakak tukang urut tu, korang kemas la tempat tidur korang, bukak tingkap biar angin segar masuk. siapkan set pakai baby and letak tepi. pastu breakfast la sesambil tunggu.

tukang urut sampai korang pun start urut. let say baby nangis nak susu masa urut, stop kejap, bagi susu kat baby. tukang urut akan tunggu. tukang urut yang baik tak akan kisah pun. lepas tu dah siap urut apa bagai, korang pun mandi, kan? time ni pass baby kat akak tukang urut itu untuk mandikan, or if its not in the pakej, suh la mak korang mandikan. my son mandi seawal 8 pagi. mandi air panas and splash2.

nanti akak tu akan pakai kan bengkung. by the time siap semua pun dalam 11 to 12 pm. masa ni dah sibuk nak lunch. lepas lunch time ni baru korang nak rehat sikit. nak pam, nak tungku pun boleh. usually 12 to 5pm adalah me time.

kul 5pm mandikan baby. lepas baby mandi, mommy pulak mandi. pastu ready for dinner. dalam kul 7pm siapla.kul 8-10pm pun adalah me time. nak pam susu, tungku pun boleh. korang takyah hirau la pasal tv ke hp ke. selalu dalam 2weeks pertama tu i mmg jarang pegang hp.

pastu tido la, sebab malam kita memang ngantuk tapi TERPAKSA susukan anak yang nak susu.

baju kotor ape kejadah semua?
inilah peranan suami. baju iols and baby kotor husband hantar self service  siap dry kan lagi. kadang dia balik i yang excited nak lipat sebab panas2 lagi.

itu jelah i nak share pun. sebenarnye berubah2 tapi i ade keje ni nak buat. hahaha...nanti sambung lagi k.


2 Kata bijak pandai:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Aini Shah said...

Hi Farahreen, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

 
design by suckmylolly.com